Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Registratie van discriminatieklachten, januari tot augustus

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
Zoek soortgelijke berichten
Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wetgeving non-discriminatie wet gelijke behandeling gehandicapten

Registratie van discriminatieklachten, januari - augustus 2001

DATUM

TERREIN

BESCHRIJVING

02-01

Onderwijs

Man met spraak en motorische beperking is weggestuurd op de avond Havo met de mededeling: "We zijn een nette school en daar horen geen mensen thuis die spraakstoornissen hebben. En wat betreft je Mavo diploma, dat zul je wel vervalst hebben. Want met jou I.Q bestaat het niet dat je hem gehaald hebt."

02-01

Arbeid

Zelfde man, bij privatisering van PTT Telecom ontslagen, naar hem later is gebleken vanwege zijn handicap.

02-01

Arbeid

Zelfde man, informeert bij arbeidsbureau naar functie als banenpooler, Melkertbaan, of WIW. Hij krijgt de reactie:"Het gaat hier om werken voor geld, weet je dat wel? Daar achten we je niet geschikt voor."

08-01

Goederen en diensten

Na bezit van een seizoenkaart voor vak Z, het enige rolstoeltoegankelijke vak bij voetbalclub Feyenoord de afgelopen 6 jaar, wordt de seizoenskaart van de vrouw tijdens het seizoen geblokkeerd, en omgezet in een kaart voor het vak voor risico-supporters van de tegenpartij. Dit vak is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

26-01

Onderwijs

Dochter die bijna volledig doof is maakt gebruik van een school voor slechthorenden. In het begin krijgen ouders te horen dat dit eigenlijk te zwaar voor het meisje is. Al snel blijkt ze echter goed te functioneren. Rond haar 10e jaar begint het meisje te klagen dat ze zich zo verveelt op school en eigenlijk niets leert. Haar ouders proberen dit met de school te bespreken maar zonder resultaat. Op haar 12e jaar wordt de ouders geadviseerd haar nog een jaar op school te laten om haar intensief te laten leren. In haar 13e jaar krijgen de ouders informatie over Mavo en Havo opleidingen mee, volgens de school kan het meisje daar ingeschreven worden. Ouders schrijven in bij Mavo opleiding maar er is nog geen eindtoets bekend. Uiteindelijk komen de gegevens van de eindtoets binnen, het meisje blijkt slechts tot 4e klas basisschool te zijn gekomen. Ouders melden haar aan bij Leer Weg Ondersteunend Onderwijs, LWO, met de bedoeling dat ze doorstroomt naar VMBO. Na een paar maanden volgt ze al een paar vakken op VMBO niveau. Toen het meisje en de ouders na enige tijd verzochten om door te stromen naar de VMBO groep, uit het LWO werd dat geweigerd. De school zegt dat het meisje vanwege haar doofheid niet kan functioneren in een grote groep. Bij het LWO krijgt ze echter de beloofde ondersteuning, 2 keer per week steunlessen krijgt ze niet, de begeleider van het meisje helpt haar niet. Andere scholen weigeren haar op te nemen vanwege het advies van het LWO.

30-01

Arbeid

Bedrijf Hedson, die bemiddelt voor magazijn-, administratief-, callcenter-, logistiek-, productie-, inpak-, en horecawerk verspreidt kaarten met de tekst: DOOF? Nee? Laat dan wat van je horen en we hebben een leuke baan voor je!

04-02

Goederen en diensten

Taxibedrijf Boersma op Schiermonnikoog rekent voor rolstoelgebruikers het dubbele tarief voor vervoer t.o.v. iemand zonder rolstoel. Het bedrijf meldt dat de provincie hen hiertoe verplicht.

05-02

Cultuur

Vrouw met epilepsie, soms veel aanvallen, soms weinig, is fanatiek zanger bij het Toonkunstkoor in Nijmegen. Bij uitvoeringen heeft ze nog nooit een aanval gehad. Sinds kort verbiedt het bestuur haar om deel te nemen aan uitvoeringen. Men vindt het geen gezicht als ze tijdens een concert een aanval krijgt, en het publiek betaalt voor de uitvoeringen, men is bang voor onrust in de zaal en in het koor. Sommige koorleden zijn bang dat ze een aanval krijgt als ze meedoet.

19-02

Mentaliteit

De Anti-Flu reclame is smakeloos en kwetsend voor mensen die in een geïsoleerde ruimte moeten leven vanwege hun ziekte of aandoening

16-03

Zorg

Jongen met verstandelijke handicap wordt vanwege zijn verstandelijke handicap op een wachtlijst gezet voor tandheelkundige hulp in het ziekenhuis. Hij heeft een spoedbehandeling onder narcose nodig. Het ziekenhuis heeft de behandelend tandarts, die de aanvraag heeft ingediend, gemeld dat zij de operatiekamer liever gebruiken voor mensen met een "normaal denkend verstand". De jongen moet dus wachten tot er ruimte over is.

10-04

Arbeid

Vrachtwagenchauffeur met onderbeenprothese doet voorspoedige sollicitatie bij toeleveringsbedrijf voor de tuinbouw,afspraken over arbeidsvoorwaarden en startdatum worden gemaakt. Uiteindelijk toch niet aangenomen omdat de directie van de onderneming vermoedt dat hij dit werk geen 30 jaren vol kan houden.

11-04

Goederen en diensten

Drogisterij Etos Westerhof in Doetinchem weigert mensen in een rolstoel binnen te laten "omdat ze alles omver rijden".

11-04

Toegankelijkheid

Restaurant in Doetinchem is na verbouwing niet meer toegankelijk voor mensen met een handicap

11-04

Toegankelijkheid

De binnenstad van Doetinchem, met name de Catharinastraat en de Hamburgerstraat zijn zeer ontoegankelijk voor mensen met een rolstoel

07-05

Goederen en diensten

Na boeking van een vliegreis met een rolstoel bij Transavia wordt twee dagen voor vertrek meegedeeld dat betrokkene niet mee kan omdat er al twee andere rolstoelen meegaan, een derde rolstoel zou niet gaan. De eerste boeking blijkt door Transavia niet goed verwerkt te zijn.

-05

Zorg

Vrouw met dossier van psychiatrisch verleden heeft sinds een paar jaar last van een hernia. Haar pogingen daar adequate behandeling voor te vinden worden bemoeilijkt door haar dossier, haar klachten worden gepsychologiseerd. Met haar echtgenoot is ze vier maal bij een huisarts geweest voor een verwijsbrief naar een orthopeed. Uiteindelijk heeft ze deze gekregen, maar in de verwijsbrief wordt haar psychiatrisch verleden als eerste genoemd.

-05

Wonen

Vrouw met lichamelijke handicap en psychiatrisch verleden wordt afgewezen voor een woonproject voor lichamelijk gehandicapten vanwege haar psychiatrisch verleden

20-05

Goederen en diensten

Weigering lidmaatschap van vereniging Nevemedis, een vereniging van medische slachtoffers, op grond van psychiatrisch verleden.

18-07

Goederen en diensten

Aangevraagde voorzieningen en rolstoelassistentie voor vliegreis met Dutchbird en verblijf in toegankelijke locatie via Hotelplan, geboekt via V en D reisbureau, ontbreken ondanks boeking vooraf met medische verklaring.

25-07

Goederen en diensten

Een reisorganisatie weigert een reis te boeken voor twee verstandelijk gehandicapten. Reden er hebben al zes verstandelijk gehandicapten geboekt op deze reis. De reisorganisatie hanteert de regel dat maximaal 10% van het aantal reizigers uit gehandicapten mag bestaan.

14-08

Mentaliteit

Buurman in Groningen verzet zich tegen de aanwezigheid van een persoon met fysieke beperkingen door zich te verzetten tegen de aanwezigheid van een klein schuurtje t.b.v. scootmobiel van bewoner

14-08

Mentaliteit

Buurtverenigingen hebben in Nederland de mogelijkheid te discrimineren door zich te verzetten tegen de komst van mensen met een bepaald etiket, zoals (ex-)psychiatrisch patiënten, mensen met Aids, een verslavingsprobleem, puur op basis van het etiket, zonder dat de mensen in kwestie feitelijk overlast in enigerlei vorm hebben veroorzaakt.

15-08

Mentaliteit

Het Panorama Mesdag, wat toegankelijk is, stuurt mensen met een handicap in de zomermaanden weg en vraagt ze in september na 16.00 uur terug te komen, dan is er ook begeleiding beschikbaar.

16-08

Toegang

In Hengelo is een ontwerp voor een nieuwe bioscoop gemaakt waar mensen in een rolstoel alleen op de voorste rij, de zogeheten nekkramploge, kunnen plaatsnemen

-08

Arbeid

Vrouw met (jeugd-)psychiatrisch verleden van 2 jaar, waarna zonder klachten, wordt bij sollicitaties telkens op grond van haar verleden afgewezen

-08

Arbeid

Jonge vrouw met borderline klachten is drie jaar opgenomen geweest. Is een keer ontslagen nadat ze na een poos goed gefunctioneerd te hebben, vertelde over haar psychiatrisch verleden.

-08

Verkeer

Man heeft rijbewijs aangevraagd, gebruikt antidepressiva. Hij heeft een verklaring van de huisarts dat deelname aan het verkeer geen probleem is. Het CBR verplicht hem tot een consult bij een psychiater over depressie. De kosten van het consult zijn voor rekening van de aanvrager van het rijbewijs.

--08

Arbeid

Vrouw heeft geprobeerd via de wet REA aan het werk te komen. Binnen de kortste keren was iedereen op de hoogte van haar psychiatrisch verleden en werd ze niet aangenomen.

-08

Mentaliteit

Echtpaar met psychiatrisch verleden wordt door schoondochter bij kleindochter weggehouden vanwege hun `gevaarlijke´achtergrond. Ze mogen niet oppassen en het kindje amper aanraken.

-08

Informatie

Bij zaak onder de notaris heeft de tegenpartij informatie ingewonnen over PAAZ opname van 13 jaar geleden van betrokkene, en zet dit in voor een civiele rechtszaak.

-08

Diversen

St. Pandorra constateert dat iedereen die psychische klachten heeft en/of zich onder behandeling stelt voor die klachten, het risico loopt van stigmatisering, uitsluiting, en achterstelling. Op de arbeidsmarkt, binnen de gezondheidszorg en in het maatschappelijk verkeer. Deels is dit het effect van negatieve beeldvorming, maar in de praktijk blijkt ook dat de (ex) client geen zeggenschap heeft over waar en hoe informatie over zijn behandeling wordt gebruikt, en zijn veel instanties bevoegd tot het stellen van vragen over dit verleden.
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...

GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening
GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening BRUSSEL -(BUSINESS WIRE)- De GSMA maakt zich ernstige zorgen om de herziene...