Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voor Nederlands onderzoek 200 miljoen extra gevraagd

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO)
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

29 oktober 2001

Gezamenlijk Manifest VNO-NCW, KNAW, NWO, TNO en VSNU

200 miljoen extra gevraagd voor onderzoek in Nederland

Den Haag, 29 oktober 2001 - Het kabinet moet jaarlijks 200 miljoen gulden extra uittrekken voor onderzoek in Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten. Deze extra overheidsbijdrage voor onderzoek gericht op de lange termijn is nodig omdat Nederland anders een achterstand oploopt vergeleken met belangrijke landen in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dan komt er niets terecht van uitspraken van het kabinet, vorig jaar gedaan tijdens een Europese top in Lissabon, dat onze kenniseconomie moet kunnen meedraaien in de wereldtop.

Dit staat in een gezamenlijk manifest van vijf organisaties die nauw betrokken zijn bij de kennisinfrastructuur in Nederland en dat op maandagavond 29 oktober in Den Haag wordt aangeboden aan de ministers Jorritsma (Economische Zaken), Hermans (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en Brinkhorst (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij). Het manifest is ondertekend door ondernemingsorganisatie VNO-NCW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek TNO, en de Vereniging van Universiteiten VSNU.

De vijf organisaties constateren dat het niveau van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland op dit moment nog aan de maat is, maar dat we qua uitgavenniveau in onderzoek internationaal gezien in de 'middenmoot' verkeren. 'We blijven bovendien achter bij de recente investeringsimpulsen die in onderzoek plaatsvinden in de Verenigde Staten en in Europese landen', aldus de opstellers van het manifest. Dat geldt vooral voor onderzoeksgebieden waarop 'stormachtige ontwikkelingen' plaatsvinden, zoals genomics, nanotechnologie, ecologie , neurowetenschappen en ICT.

Een onaantrekkelijk onderzoeksklimaat heeft als neveneffect, zo zeggen de organisaties, dat jong talent steeds minder belangstelling heeft voor een carrière als onderzoeker in Nederland. Een eerste stap op weg naar het versterken van onze kenniseconomie is een jaarlijks bedrag van 200 miljoen gulden, dat volgens de organisaties het beste door NWO kan worden verdeeld. Het geld zal gericht worden gebruikt voor excellente (jonge) onderzoekers en voor thema´s waaraan maatschappelijk behoefte bestaat en waarin Nederland kan uitblinken. Daarmee wordt voor jonge onderzoekers een perspectiefrijk onderzoeksklimaat geschapen en zullen ook meer studenten kiezen voor bètarichtingen, waar immers tekorten aan afgestudeerden dreigen, zo menen de vijf organisaties.

De organisaties stellen in hun manifest dat overigens méér nodig is dan alleen extra geld voor vernieuwend onderzoek. Om het meeste rendement uit investeringen in publiek onderzoek te halen, is het nodig dat de kennis die daaruit naar voren komt, goed wordt verspreid en wordt toegepast. De overheid moet ook hierin blijven investeren. Ook gebruikers en onderzoeksinstellingen zullen investeren in het verder versterken van hun onderlinge netwerken. Verder hanteren universiteiten en onderzoeksinstituten bij de interne toewijzing strenge kwaliteitscriteria. 'De consequenties hiervan kunnen niet vrijblijvend zijn', aldus het gezamenlijke manifest.

Meer informatie en het manifest zelf kan u vinden op de websites:
* www.vno-ncw.nl

* www.knaw.nl

* www.nwo.nl

* www.tno.nl

* www.vsnu.nl

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam, Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam, Telefoon Afdeling Voorlichting en Documentatie: 020-5510733, Telefax: 020-6204941, e-mail: (voorlichting@bureau.knaw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie