Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actieve particuliere beleggers veranderen hun strategie

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CENTR. VOOR MARKETING ANALYSES

Actieve particuliere beleggers veranderen hun strategie

Centrum voor Marketing Analyses heeft medio oktober 2001 een inventariserend onderzoek uitgevoerd onder actieve particuliere beleggers. Het biedt inzicht in hun veranderde houding en strategie naar aanleiding van de turbulente koersontwikkelingen van de afgelopen tijd. Omdat zij doorgaans meerdere keren per maand een mutatie in hun portefeuille doorvoer(d)en, kunnen wij deze doelgroep wat betreft activiteit tot de voorhoede van de particuliere beleggers rekenen. Zij fungeren als voortrekkers op deze markt: hun gedrag is een indicatie voor de te verwachten ontwikkelingen op de particuliere markt.

Hier volgen enkele conclusies:

Oude wetmatigheden gelden niet meer


- Veranderingen in de beleggingsstrategie hangen samen met het resultaat van de portefeuille. Sommigen zijn al jarenlang actief en hebben mede daarom per saldo nog steeds een positief resultaat. Het leeuwendeel heeft evenwel een flinke veer gelaten, en is daardoor voorzichtiger geworden. Zij gaan nu heel anders met hun aandelen om: 'gaat de koers met 2% omlaag dan gelijk verkopen'. Daarmee leveren ze een bijdrage aan de toegenomen volatiliteit.

- Beleggers hebben steeds minder bakens meer om op te varen. Zelfs maatstaven waar men gewend was rekening mee te houden voldoen niet meer: 'dan is er een positieve bijstelling van de winstverwachting en daalt de koers alsnog'

- De asset mix is zoals verwacht mag worden verschoven in het voordeel van liquiditeiten: 'Het potje om te spelen is kleiner geworden'. Opvallend is evenwel dat tegelijkertijd het spelelement voor sommigen juist is toegenomen. De oorzaak hiervan schuilt in de koersen van enkele fondsen die ongewoon sterk gedaald zijn. Aandelen als UPC, Versatel en KPN worden in het bijzonder genoemd: 'Het is net als gokken in het casino'. Penny stocks kwamen in het verleden nooit in het vizier, maar worden nu zelfs onder hoofdfondsen aangetroffen. Actieve beleggers waren het niet gewend om op zo'n manier naar aandelen te kijken, laat staan er ook op zo'n speculatieve wijze mee om te gaan.

De actieve particuliere belegger heeft nauwelijks gemuteerd naar aanleiding van de aanslagen in de VS.


- De actieve belegger had voor de aanslagen in de VS al defensieve posities ingenomen, zodat de aanslagen relatief weinig verandering teweegbrachten. De portefeuille was reeds behoudender geworden en voor het 'rommelpotje' (budget waarmee op de korte termijn belegd wordt) hadden enkelen zelfs al gecasht

- voor 'gevoelige' aandelen (airlines, financials) is het effect al zo snel in de koers verdisconteerd dat zelfs actieve particuliere beleggers het idee hebben toch altijd te laat te zijn. Het is in hun ogen dan beter om stil te blijven zitten.

Het kussen is opgeschud.
De turbulentie op de markt heeft volgens actieve particuliere beleggers ook positieve effecten:


- In slechte tijden wordt in hun ogen het kaf van het koren gescheiden. Dan blijkt bijvoorbeeld welke fondsmanagers met geluk hebben meegelift op de hausse en welke ook in mindere tijden goede resultaten behalen.

- De laatste 'zeepbellen' van de nieuwe economie zijn in deze periode definitief geklapt. Wat nu nog over is, is echt levensvatbaar.
- De goede nieuwszenders voor relevante informatie onderscheiden zich van de slechte. Het kritische beoordelingsvermogen van de belegger wordt getoetst: 'Dat Al-Jazeera heeft nog eens iets anders te melden, bij CNN zie je de hele dag hetzelfde'

Algemene veranderingen in het beleggingsgedrag Waar leidt dit alles toe?

- Terughoudendheid is troef. De mutaties omvatten veel kleinere hoeveelheden opties / aandelen dan men voorheen gewend was. Hiermee samenhangend heeft men als uitgangspunt dat men niet meer voor grotere bedragen instapt, maar slechts kleine stapjes zal nemen.
- Men is meer dan ooit op zoek naar de 'koopjes' in de markt. Er is geen sprake van terughoudendheid uit ethische overwegingen 'Als ik nu ergens een winst kan pakken dan doe ik dat, ook al is dat in de wapensector'. Vanwege de onberekenbaarheid van de markt blijkt het echter zeer moeilijk om die koopjes op te sporen.
- De actieve belegger ziet het beleggingsklimaat voor de komende maanden niet positief in, ondanks de oplevingen die de beurs af en toe mee lijkt te maken.

- Zelfs als ze een ton zouden winnen in de loterij zou een aantal van deze diehard beleggers op het moment het geld even parkeren: 'Ik heb er op het moment gewoon geen vertrouwen in dat ik kan bepalen waar ik geld kan verdienen'

Samenvattend kunnen we concluderen dat de actieve particuliere belegger vooralsnog op het vinkentouw blijft zitten, de markt actief blijft volgen en waar mogelijk aan stock picking zal doen. Wij mogen aannemen dat dit een algemene tendens is voor de particuliere markt in de komende maanden.

Mocht u nog vragen hebben, of meer willen weten over de resultaten van dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Merik te Grotenhuis of Michiel Razoux Schultz, tel 020-5566666.

Centrum voor Marketing Analyses
Plantage Middenlaan 62
1018 DH Amsterdam
tel 020-5566666
www.cma.nl

29 okt 01 15:57

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie