Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bulthuis van Oosternielandprijs 2000 voor Leidse archeoloog

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 19/10/2001


---

Bulthuis van Oosternielandprijs 2000 voor Leidse archeoloog

De Bulthuis van Oosternieland Prijs 2000 ter grootte van 10.000 gulden is toegekend aan de archeoloog Daniël C.M. Raemaekers. De prijs zal hem op maandag 29 oktober, aansluitend op de studiedag van de onderzoekschool ARCHON, worden uitgereikt door de voorzitter van de stichting Bulthuis van Oosternieland Fonds, en rector-magnificus van de Vrije Universiteit, prof.dr. T. Sminia.

Raemaekers krijgt de prijs voor zijn proefschrift The Articulation of a ´New Neolithic´. The meaning of the Swifterband Culture for the process of neolithisation in the western part of the North European Plan (4900-3400 BC). Dit werk behandelt de geschiedenis en de betekenis van de Swifterband-cultuur; het volk dat zo"n 6000 jaar geleden het westelijk deel van de Noord-Europese Laagvlakte bewoonde en daar de eerste fase van het zogeheten Neolithicum markeerde. Gedurende het Neolithicum ging het bestaan gebaseerd op jagen en verzamelen over in een bestaan waarin akkerbouw en veeteelt belangrijke voedselbronnen werden.

Raemaekers promotieonderzoek werd ondersteund door een financiële bijdrage van de Stichting voor Historische Wetenschappen van NWO. Hij promoveerde op 2 juni 1999 aan de Universiteit Leiden. Volgens promotor prof.dr. L.P. Louwe Kooijmans "combineert het proefschrift van Raemaekers een gedetailleerde en uniforme documentatie van verspreid en uiteenlopend gepubliceerd materiaal met een nieuwe en originele, verklarende beschouwing. Een cultuur die de gehele Noord-Duitse Laagvlakte bestreek, van de Schelde tot de Elbe, is zo door hem op de kaart gezet."

De Bulthuis van Oosternieland Prijs wordt eens in de drie jaar ter beschikking gesteld voor een recente wetenschappelijke studie op het terrein van het internationale volkenrecht, de internationale betrekkingen, de theologie, filosofie, biologie, geologie of de archeologie. De Stichting Bulthuis van Oosternieland Fonds komt voort uit de nalatenschap van mr. A.F. Bulthuis. Hij was als christen overtuigd van de verantwoordelijkheid van de mens voor de toekomst van deze wereld en van de belangrijke rol die in dat verband is weggelegd voor het wetenschappelijk-historisch onderzoek. Een deel van zijn nalatenschap heeft hij dan ook ten dienste gesteld van de beantwoording van de vraag: "Vanwaar komen wij en waarheen gaan wij?"

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie