Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing over Transhumanisme in Senaatszaal TU Eindhoven

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium GeneraleTranshumanisme

evolutie, humanisme en informatietechnologie

Het humanisme wil de mensheid verbeteren in al zijn facetten en streeft naar idealen als redelijkheid, gelijkwaardigheid, medemenselijkheid en zelfontplooiing. Het transhumanisme is een soort humanisme-plus. Transhumanisten accepteren de biologische levensgrens niet klakkeloos als natuurlijk en dus goed. Volgens hen moeten we zowel de kwaliteit van het leven als de levensduur verbeteren. Technologie kan hier mogelijk een oplossing bieden. In deze visie is technologische vooruitgang niet iets bedreigends, maar een middel om de wereld leefbaarder te maken en grenzen te verleggen. Transhumanisten richten hierbij hun hoop op biotechnologie en nanotechnologie, op mens-machine-integratie door bijvoorbeeld de toepassing van kunstmatige ledematen of de constructie van interfaces tussen hersenen en computers. Degenen die denken te sterven voor het zover gekomen is, laten zich in afwachting van betere tijden invriezen, cryogene suspensie. Dit klinkt als science fiction en het is verleidelijk het transhumanisme daarom niet serieus te nemen. Volgens professor Jos de Mul is dit echter niet verstandig, aangezien veel van de technologieën waar de transhumanisten hun hoop op hebben gevestigd in ontwikkeling zijn of al resultaat hebben opgeleverd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de implantatie van pacemakers, kunstmatige gewrichten of elektronische oren. Of de toekomst er uit zal zien zoals de transhumanisten hopen, is echter nog zeer de vraag. Jos de Mul spreekt over de verlokkingen en de gevaren van het transhumanisme. Hij is hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en publiceert onder andere over filosofie en de digitale samenleving en kunstfilosofie.

De lezing over het transhumanisme is georganiseerd in samenwerking met het Humanistisch Verbond, afdeling Zuid-Oost Brabant.Transhumanisme
Prof.dr J. de Mul
Maandag 29 oktober 20.00 - 21.30 uur
Senaatszaal Auditorium


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie