Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NIZW-publicatie over vraaggerichte opvoedingsondersteuning

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn


Vragen staat vrij in de jeugdgezondheidszorg

NIZW-publicatie over vraaggerichte opvoedingsondersteuning

29 oktober 2001

Verpleegkundigen en artsen op consultatiebureaus krijgen dagelijks honderden vragen van ouders over de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Er wordt van hen verwacht dat zij goed luisteren, een passend antwoord hebben, kleine opvoedprobleempjes helpen verhelpen en ondersteuning op maat bieden. Kortom, ook in de jeugdgezondheidszorg moet vraaggericht worden gewerkt. Over vraaggerichte opvoedingsondersteuning in de jeugdgezondheidszorg is onlangs bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW een publicatie verschenen onder de titel Vragen staat vrij.

Vernieuwing
Vraaggericht werken in de jeugdgezondheidszorg: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Medewerkers van Thuiszorg Zuidwest Overijssel gingen die uitdaging evenwel niet uit de weg. In 1999 zijn zij gestart met een vernieuwingstraject. Doel van dit traject was om een vraaggerichte opvoedingsondersteuning voor de gezondheidszorg te ontwikkelen. In het vernieuwingstraject is veel nadruk gelegd op de visie op vraaggerichte opvoedingsondersteuning. Er is hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw beleid en dienstenpakket. Ook kregen medewerkers een training om een klantgerichte en vraaggerichte houding te ontwikkelen en is er een start gemaakt met intervisie.

Ervaringen
Over de ervaringen van Thuiszorg Zuidwest Overijssel schreven Bert Prinsen (NIZW) en Wilma Koch (Thuiszorg Zuidwest Overijssel) Vragen staat vrij. In deze publicatie wordt de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van het concept van vraaggerichte opvoedingsondersteuning in de jeugdgezondheidszorg. Daarmee is het verhaal niet af: op het terrein van klantgerichtheid en klantenparticipatie valt binnen de jeugdgezondheidszorg nog veel te winnen. Vragen staat vrij is dan ook een uitnodiging aan alle medewerkers in de jeugdgezondheidszorg om hun ervaringen op dit gebied te delen, zodat deze publicatie over enkele jaren een vervolg kan krijgen.

Bestellen
Vragen staat vrij. Naar een vraaggerichte opvoedingsondersteuning in de jeugdgezondheidszorg is geschreven door Bert Prinsen en Wilma Koch en kost f 19,50 (vanaf 1 januari 2002 9,25). ISBN 90-5050-930-4 en
E 226971. Verkrijgbaar via de boekhandel en te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Laatste update: 29 oktober 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie