Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport Commissie Verschoningsrecht gereed

Datum nieuwsfeit: 30-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

Rapport Commissie Verschoningsrecht van
NVJ / Genootschap van Hoofdredacteuren gereed

PERSBERICHT Amsterdam, 30 oktober 2001

Een Commissie* heeft op verzoek van de NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren onderzoek gedaan naar knelpunten die zich voordoen in verband met bronbescherming en de inbeslagneming van journalistiek materiaal. In het onderzoek zijn ook andere situaties betrokken waarin journalisten in hun beroepsuitoefening met het (straf-)recht in aanraking kunnen komen.
Het resultaat van het onderzoek is gereed en wordt door NVJ en het Genootschap aan de leden van de vaste kamercommissie van Justitie toegestuurd. Het rapport bevat een inventarisatie van praktijkgevallen, een korte weergave van het relevante in Nederland geldende recht, de door de commissie geconstateerde knelpunten en aanbevelingen om tot oplossingen te komen, zowel praktisch, juridisch en op het gebied van wetgeving.

Belangrijkste conclusies uit het rapport:
Journalisten moeten, ervan uitgaande dat zij zorgvuldig hebben gehandeld, zoveel mogelijk zaken uitprocederen, opdat de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting duidelijk worden. Wetgeving is niet noodzakelijk. Met aanpassingen op procedureel gebied - zoals een toetsingsprocedure vooraf, wanneer het gaat om toepassing van dwangmiddelen waarbij bronbescherming in het geding is - kan een aantal knelpunten worden weggenomen.

Volledig rapport
Aanbevelingen voor de dagelijkse journalistieke praktijk


* De Commissie Verschoningsrecht bestond uit: Prof. Dr. Chrisje Brants, hoogleraar strafrecht, Willem Pompe Instituut Universiteit Utrecht;
Mr. Irene Konings, secretaris NVJ
Mr. Willem F. Korthals Altes, rechter arrondissementsrechtbank Amsterdam
Mr. Victor Lebesque, redacteur de Volkskrant
Secretaris: mr. Marie José Geradts, rechterlijk ambtenaar in opleiding

Meer informatie:
Secretariaat NVJ; Irene Koning, tel: 020 - 6766771

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie