Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Keurmerkinstituut hekelt roep om keurmerk voor overheidstaak

Keurmerkinstituut

Keurmerkinstituut hekelt roep om keurmerk voor overheidstaak

BLEISWIJK, 30-10-2001 --
Het Keurmerkinstituut signaleert een toenemende roep om keurmerken voor traditionele overheidstaken, zoals onderwijs, veiligheid en gezondheid. Dit is niet louter een reactie op spectaculair falend overheidstoezicht, zoals in Volendam en Enschede, maar ook op de teleurstellende resultaten van jarenlange deregulering en privatisering van overheidstaken. Het Keurmerkinstituut maakt bezwaar tegen het vervagen van de grens tussen het publieke en het private domein: "keurmerken vervullen een nuttige rol in de samenleving, maar ze zijn niet geschikt om de kwaliteit te garanderen van scholen, politie, brandweer, rechtbanken en andere typische overheidsinstellingen".

In zijn jaarlijkse rapport over de ontwikkelingen op het terrein van de keurmerken voor consumenten, signaleert het Keurmerkinstituut dat de overheid steeds vaker keurmerken te hulp roept als haar eigen beleid onder vuur ligt. Recente voorbeelden zijn:

- Keurmerken voor hoger onderwijs (adviescommissie Franssen, sept. 2001);
- Keurmerk voor veilige gemeenten (adviescommissie Welschen, mei 2001);
- Borst wil keurmerk softdrugs (ministerie VWS, april 2001).
Maatschappelijke en commerciële organisaties spelen in op deze trend, bijvoorbeeld met de lancering van keurmerken voor brandveilige gebouwen (TNO, juli 2001), ongediertevrije hotels, restaurants en winkels (Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, juni 2001), en veilig en schone zwembaden (LC/Recron/WVBZ, oktober 2000). Deze private initiatieven kunnen worden beschouwd als reactie op falend overheidstoezicht. Waar de overheid zelf een keurmerk bepleit, lijkt het eerder een demonstratie van onwil of machteloosheid dan een doordacht beleidsvoornemen.

Een branche die zelf een keurmerk in het leven roept is goed bezig, maar alleen het bevoegd gezag kan ingrijpen als de veiligheid of gezondheid van de burger in gevaar is. Daarom moeten primaire overheidstaken, zoals onderwijs, veiligheid en gezondheid, door of onder toezicht van de overheid op een hoog kwaliteitsniveau worden uitgevoerd, met verantwoording naar de democratische organen. Er is niets op tegen daarbij gebruik te maken van de kennis en expertise van certificerende instellingen - integendeel, maar de verantwoordelijkheid mag niet worden afgeschoven of verwaarloosd. Een productieve samenwerking tussen overheidstoezicht en certificatie kan niet zonder wettelijk vastgelegde kwaliteitscriteria en vergaande bevoegdheden om in te grijpen als het mis gaat. Private keurmerken die door maatschappelijke groeperingen in het leven zijn geroepen als reactie op falend overheidstoezicht, voldoen hier per definitie niet aan.

In zijn eerste Jaaroverzicht (1999) voorspelde het Keurmerkinstituut een wildgroei van keurmerken op het internet. Deze voorspelling is royaal uitgekomen: de catalogus van keurmerken van het Keurmerkinstituut telt nu vier keer zoveel internetkeurmerken als ten tijde van de voorspelling. Recente ontwikkelingen maken duidelijk dat er nog geen uitzicht is op vermindering van het aantal internetkeurmerken. Voor consumenten blijft het daardoor moeilijk onderscheid te maken tussen wel en niet betrouwbare internetwinkels.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie