Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vredesactiviste stelt vragen over kernwapens in 2e kamer

Datum nieuwsfeit: 30-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


---

Vredesactiviste stelt vragen over kernwapens in 2e kamer

PERSVERKLARING
Amsterdam, 30 oktober 2001 - Vandaag heb ik tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in Den Haag vragen gesteld over de kernwapens die zijn gestationeerd op vliegbasis Volkel. Bij diverse rechtszaken wordt door rechters gezegd dat wij als vredesactivisten niet in Volkel maar in Den Haag moeten zijn. (Sinds het reces is het de vierde keer dat dit tijdens het vragenuurtje gebeurd).
Maandag 8 oktober moest ik zelf voorkomen in hoger beroep vanwege mijn deelname aan de eerste Burgerinspectie van 1 oktober 1998 (Neurenbergdag).
In mijn pleidooi heb ik onder andere naar voren gebracht dat in 1996 veertien rechters van het Internationaal Gerechtshof hebben besloten dat het gebruik van en het dreigen met kernwapens in strijd is met het internationaal recht. (Tevens werd gesteld dat kernwapens de ultieme bedreiging vormen voor de menselijkheid). Maar vooral het handvest van Neurenberg, dat stelt dat burgers het recht maar ook de plicht hebben zich te verzetten tegen misdaad tegen de mensheid, rechtvaardigen mijn handelen. Zo heb ik daarom vorig jaar ook in Engeland in Wittering aktie gevoerd en als consequentie zes maanden in de gevangenis gezeten daarvoor.
In Groot-Brittannië zijn echter twee jaar geleden drie vrouwen wel vrijgesproken die met een soortgelijke aktie voor tonnen "schade" hadden aangericht aan een kernwapen-installatie. Blijkbaar is gerechtigheid mogelijk.
Na jaren akties en burgerinspecties krijgen burgers, kamerleden en media nog steeds geen antwoord op de vraag "liggen er kernwapens in Nederland?".
Inmiddels zijn er afdoende bewijzen*) maar wij willen openbare erkenning door de overheid. Burgers hebben recht op openheid over kernwapens!
Susan van der Hijden : 020-6998996 vanaf 19.00 uur vanavond.
---

Voor meer informatie over deze akties: Mariëtte Moors, 06-23340820 Meer informatie over (akties tegen) kernwapens in het algemeen op www.ddh.nl/vrede/kernwapens

*) Op www.contrast.org/onkruit de papieren die aantonen dat er kernwapens op Volkel zijn gestationeerd.

_____

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie