Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU keurt subsidie van 109 miljoen voor FLUOR en EXTATIC goed

Datum nieuwsfeit: 30-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

ip/01/1521

Brussel, 30 oktober 2001

Commissie keurt Nederlandse subsidie van 109 miljoen EUR goed voor twee lithografieprojecten, FLUOR en EXTATIC genaamd

De Europese Commissie heeft besloten het voornemen goed te keuren van de Nederlandse regering om aanzienlijke subsidies te verlenen aan ASML, een Nederlandse lithografieonderneming, voor de twee projecten EXTATIC en FLUOR. Lithografie betreft dat gedeelte van de chipsproductie waarbij ultrafijne elektronische elementen worden gecreëerd door de belichting van lichtstraalgevoelige materialen. De Commissie heeft vastgesteld dat de projecten voldeden aan de voorwaarden die zijn neergelegd in de specifieke communautaire kaderregeling inzake staatssteun voor onderzoek en ontwikkeling.

De doelstelling van het EXTATIC-project is de bestudering van de systeemaspecten van de extreem ultraviolet (EUV) lithografie en aan te tonen dat EUV-lithografie bij uitstek geschikt is voor de toekomstige productie van geïntegreerde circuits. De doelstelling van het FLUOR-project is onderzoek naar de toepassing van de zogenaamde 157 nanometerlithografie. Deze soort lithografie wordt als een belangrijke intermediaire technologie beschouwd tussen de huidige 193 nanometertechnologie, die binnen vier tot zes jaar verouderd zal zijn, en de toekomstige EUV-technologieën, die na 2010 hun intrede zullen doen.

De voorgenomen steun voor het project loopt tot eind 2004. De subsidies bedragen 54,5 miljoen EUR (120 miljoen NLG) per project. De totale kosten van de twee projecten belopen 464,7 miljoen EUR. De projecten worden gefinancierd via de Nederlandse bijdrage aan het MEDEA+-programma dat door de Commissie in februari 2001 werd goedgekeurd. Aangezien de totale kosten voor elk van beide projecten boven de 40 miljoen EUR liggen en het steunequivalent hoger is dan 10 miljoen EUR elk, heeft de Commissie voor elk van deze projecten een afzonderlijke beslissing genomen.

MEDEA+ is een door de industrie geïnitieerd pan-Europees programma voor geavanceerde onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de micro-elektronica. Het maakt deel uit van het kaderprogramma EUREKA. De MEDEA+-technologieprojecten maken de weg vrij voor een wereldwijde geavanceerde micro-elektronica. De betrokken lithografieprojecten betreffen een groot segment van de informatietechnologiemarkt en zullen de grondslag helpen leggen voor de ontwikkeling van de informatie- en communicatiespitstechnologie in Europa.

De mogelijke "spillover"-effecten van deze projecten zijn aanzienlijk. Het concurrentievermogen van andere industriesectoren zal naar alle waarschijnlijkheid, tenminste indirect, worden versterkt door de vooruitgang die wordt geboekt op dit belangrijk gebied van de informatietechnologie. De Commissie acht het onwaarschijnlijk dat de projecten zonder steunverlening even snel en in dezelfde ambitieuze opzet zouden kunnen worden uitgevoerd.

De projecten behelzen grote technologische en financiële risico's. De Commissie is derhalve van oordeel dat de steun een duidelijk stimulerend effect heeft.

De projecten zijn specifiek opgezet als internationale projecten. ASML, die gevestigd is in Veldhoven, zal samenwerken met meer dan 10 andere Europese ondernemingen en verschillende onderzoekinstellingen uit Frankrijk, België en Duitsland. De resultaten van de projecten zullen ruim worden verspreid in de EU.

Bovendien zijn de projecten in overeenstemming met het vijfde kaderprogramma van de EU voor onderzoek, en meer specifiek het programma op het gebied van de technologie voor de informatiemaatschappij (IST).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie