Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Strategic outsourcing van financieel verkeer

Datum nieuwsfeit: 30-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Overeenkomst ASP BankPort en IBM

Strategic outsourcing van financieel verkeer

Amsterdam, 30 oktober 2001 - Bankport, een Application Service Provider (ASP) voor financiële instellingen uit Amsterdam, heeft een strategic outsourcing-overeenkomst gesloten met IBM Nederland. Bankport (I-Broker Benelux B.V.) biedt een volledig bancair platform voor financiële instellingen in Nederland en op termijn in de rest van Europa. Uitgangspunt hierbij is volledige ondersteuning van de backoffice-processen, inclusief eventueel outsourcing van backoffice-werkzaamheden.

In het kader van de samenwerking met BankPort neemt IBM het ontwerp, de bouw en het beheer van de IT- infrastructuur voor zijn rekening. Bij het ontwerp en het beheer van de infrastructuur is gebruik gemaakt van een door IBM op wereldwijde schaal ontwikkeld Hosting-concept. In dit concept staan de wensen van de klant centraal op basis van de uitgangspunten flexibiliteit, beveiliging, beschikbaarheid en een 7 x 24 uurs dienstverlening. Daarnaast zijn BankPort en IBM Global Financing BV een overeenkomst aangegaan waarbij inkomsten en uitgaven in het kader van de door IBM te leveren diensten zoveel mogelijk op elkaar zijn afgestemd.

Bankport is door Bernhard Sternfeld samen met twee informal investors opgericht. De ASP richt zich met name op kleine tot middelgrote banken en biedt een volledig platform waarop de financiële instellingen hun diensten en producten kunnen verwerken. BankPort kan daardoor onzichtbaar voor de relaties van de bank de front-, mid- office en backoffice van banken overnemen.

Het pakket omvat functies voor effectenhandel, betalingsverkeer, rekening-courant, sparen, deposito's, valutacontracten en kredieten. Voor de kleine en middelgrote banken in ons land kan BankPort een interessant alternatief zijn voor ICT-beheer. Naarmate zich meer banken bij BankPort aansluiten, ontstaan er schaalvoordelen die deze financiële instellingen nooit zelf kunnen kunnen bereiken. Diverse componenten, zoals software, systemen, netwerk, datacommunicatie, routers en firewalls, worden dan immers gedeeld door alle klanten. Daarnaast hoeven de banken zelf niet in nieuwe technologie te investeren en worden hun administratiekosten variabel gemaakt (betaling per transactie).

De dienstverlening van Bankport is afhankelijk van de bereikbaarheid en betrouwbaarheid van de systemen en processen, in ons land en daarbuiten. Als strategic outsourcing-partner gaat IBM dit proces verzorgen. Met IBM beschikt BankPort over een deskundige partner op hosting-gebied en over de gewenste flexibiliteit als het transactieverkeer plotseling sterk zou stijgen. Daarnaast beschikt IBM over een Europees netwerk van hosting-centra dat kan inspelen op de Europese groei die BankPort op de middellange termijn voorziet.

Het concept van BankPort is door toezichthouder De Nederlandsche Bank en de STE (Stichting Toezicht Effectenverkeer) goedgekeurd. Het outsourcing-contract is onlangs namens BankPort ondertekend door Bernhard Sternfeld (CEO) en door Gert-Jan van Loenen (Client Solution Executive) van IBM.

Over IBM
IBM Nederland NV levert een compleet scala aan computerapparatuur, programmatuur en bijbehorende diensten. IBM verkoopt computersystemen aan zowel organisaties als consumenten, van personal computers en servers tot midrange-systemen en mainframes. De software varieert van besturingsprogrammatuur tot algemene en branchegerichte oplossingen op maat. Als 's werelds grootste aanbieder op het gebied van IT-dienstverlening heeft IBM Global Services uitgebreide ervaring op het gebied van business- en IT-consultancy, business transformation, e-business, systeembeheer en strategische outsourcing.

Voor meer informatie:
IBM Nederland NV
Evelien Vredeveld
020 513 5736
(evelien_vredeveld@nl.ibm.com)

Brodeur Worldwide
Tara van Oyen
020 346 2000
(tvanoyen@nl.brodeur.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie