Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste reactie Pvda op concept-verkiezingsprogramma CDA

Datum nieuwsfeit: 30-10-2001
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 30 oktober 2001

EERSTE REACTIE PvdA OP CONCEPT-VERKIEZINGSPROGRAMMA CDA

De PvdA ziet punten van overeenstemming, maar heeft zorgen over de sociale risico's die aan de plannen van het CDA kleven. Ook is het concept-programma op onderdelen vaag en is de financiële onderbouwing onduidelijk.

De plannen van het CDA op het gebied van de zorg zijn niet sociaal. Het CDA pleit voor een private basisverzekering met een premie die niet van het inkomen afhankelijk is. Het CDA biedt daarbij geen garantie dat mensen bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel - en daarna jaarlijks - voldoende voor inkomensgevolgen worden gecompenseerd.

Het CDA wil tienduizenden (gesubsidieerde) banen van mensen op het spel zetten. Deze mensen leveren een nuttige bijdrage in het onderwijs (concierges, klasse-assistenten), de zorg of op het gebied van veiligheid (stadswachten). Het CDA stelt voor van deze banen reguliere banen te maken, maar maakt vervolgens geen geld vrij voor scholen, ziekenhuizen, gemeenten of de politie om deze banen te verwezenlijken. Tegelijkertijd worden werkgevers, vooral in het MKB, geconfronteerd met lastenverzwaringen, waardoor ook in de marktsector laagbetaalde arbeid veel duurder en dus minder aantrekkelijk wordt gemaakt.

In het concept-programma van het CDA zitten financiële onduidelijkheden. Op het gebied van de aflossing van de staatsschuld is het CDA niet degelijk. Met zijn plannen op het gebied van het inkomensbeleid loopt het CDA het risico nieuwe armoedevallen te creëren. Het CDA wil wel het ouderschapsverlof uitbreiden, maar trekt er vervolgens geen geld voor uit. Waar het CDA de ingeboekte besparingen van liefst 8 miljard op de WAO en het arbeidsmarktbeleid vandaan wil halen, is ongewis.

Op een aantal andere onderdelen zijn de CDA-plannen vaag of lijkt het CDA de klok te willen terugzetten. Op milieugebied stelt het CDA voor de kerncentrale Borssele open te houden; voor de PvdA is dit geen duurzame optie.

Voor meer informatie: Susan Baart 070-318 2697

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie