Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verbeelding in het openbaar in Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 30-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

Verbeelding in het openbaar

Verbeelding vormgegeven en vastgelegd in het werk van kunstenaars uit Nijmegen en omgeving. Samengebracht in de verzameling van de gemeente Nijmegen. In het Open Huis is een selectie van de aankopen van de afgelopen 10 jaar te bewonderen.

Deze werken hangen of staan normaal in openbare en semi-openbare gebouwen, zoals het stadhuis of Het Archief. Behalve aan gemeentelijke diensten worden de kunstwerken ook uitgeleend aan gesubsidieerde instellingen zoals o.a. Tandem, bureaus voor maatschappelijk werk en scholen. De kunstwerken zijn te vinden in de hal of in een gang. Maar ook in een spreekkamer of kantoor kan men door kunst verrast worden. De gemeente Nijmegen doet al jaren kunstaankopen. Dankzij de aandacht voor alle vormen van de beeldende kunst is een brede verzameling ontstaan, waarin het stedelijk kunstklimaat van de laatste vijf decennia terug te vinden is. Naast de werken die de gemeente zelf heeft aangekocht, zijn in de collectie kunstwerken ondergebracht, die de gemeente Nijmegen heeft verworven uit de in 1987 opgeheven Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). In de collectie zijn voornamelijk Nijmeegse kunstenaars vertegenwoordigd. Maar er is ook werk aangekocht van kunstenaars uit de nabije omgeving, of van kunstenaars die een speciale relatie hebben met Nijmegen. De taak om kunst aan te kopen is vanaf 1990 opgedragen aan een commissie, die bestaat uit kunstenaars, kunsthistorici of kunstbeschouwers. De samenstelling van deze commissie verandert om de drie jaar.
De tentoonstelling 'Verbeelding in het openbaar' laat een kleine selectie zien van werken die in de laatste tien jaar zijn aangekocht. De keuze van de werken is willekeurig. De bedoeling is een indruk te geven van de grote verscheidenheid die de collectie rijk is; een gevarieerd beeld op het gebied van vorm, stijl en materiaalkeuze.

De expositie 'Verbeelding in het Open baar' in het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis is te bezichtigen van 15 november t/m 22 december 2001 op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur, op zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie