Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste miljoenen voor genomics-onderzoek toegekend

Datum nieuwsfeit: 30-10-2001
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Per post verzonden 29 oktober 2001


30 oktober 2001

Eerste miljoenen voor genomics-onderzoek toegekend

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft tien miljoen gulden toegekend aan een eerste reeks onderzoeksprojecten die meer inzicht moeten verschaffen in de enorme hoeveelheid beschikbare genetische informatie van mens, muis en planten. Deze projecten vormen samen met de onlangs door Senter (EZ) toegekende miljoenen voor meer toepassingsgerichte genomics-projecten, de voorhoede van het totale bedrag van 416 miljoen gulden dat het kabinet deze zomer beschikbaar heeft gesteld voor het onderzoek van het genoom. Dit is de sterkste impuls ooit toegekend aan een wetenschapsgebied.

De tien nu startende projecten maken deel uit van het programma Biomoleculaire Informatica. Dit zal samen met IOP Genomics van Senter en de NWO-programma's Genomics en Maatschappelijke Component Genomicsonderzoek op 6 november in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag wordt gepresenteerd tijdens de nationale manifestatie Genomics Momentum 2001. De wetenschappelijke bijeenkomst wordt daags ervoor voorafgegaan door Genomics Update, gericht op politiek en maatschappelijke organisaties, waarin de hoofdlijnen van het genoomonderzoek nogmaals de revue passeren.

De tien gehonoreerde projecten hebben elk een budget tussen 0,6 en 1,5 miljoen gulden. In de projecten gaan chemici, biologen en medici enerzijds en informatici en wiskundigen anderzijds in op ambitieuze vragen als: wat is de 'blauwdruk' van een plant. Wat is het verband tussen het DNA en de uiteindelijke verschijningsvorm van bijvoorbeeld een aardappel? Hoe precies wordt op DNA- en eiwitniveau een erfelijke ziekte als Huntington veroorzaakt? Hoe reageert het immuunsysteem op moleculair niveau op micro-organismen, zowel goedaardige lichaamseigen, als kwaadaardige ziekteverwekkende, en hoe slagen deze microben erin aan immuunresponsen te ontsnappen? Met deze informatie kunnen immunologen in de toekomst wellicht nieuwe vaccins bereiden. Ook willen onderzoekers meer te weten komen over hoe zoiets complex als een mens, dier of plant kon ontstaan. Ze bestuderen daartoe de komende vier jaar het samenspel van genen in levende organismen.

Het onderzoek in de biomoleculaire informatica concentreert zich met name aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, Universiteit van Amsterdam/Amsterdams Medisch Centrum, Wageningen Universiteit en Universiteit Utrecht/Universitair Medisch Centrum Utrecht. Daarnaast vindt er onderzoek plaats bij de Universiteit Leiden/Leids Universitair Medisch Centrum, Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Delft.

Nadere informatie bij dr. Maarten de Zwart, tel. 070 3440740, e-mail (zwartm@nwo.nlzwartm)@nwo.nl, internet www.nwo.nl (Onderzoek en subsidies - Onderzoeksprogramma's).

01-28E

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie