Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Chinareis delegatie provincie Noord-Holland

Datum nieuwsfeit: 30-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Noord-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland

Persbericht, 30 oktober 2001

Chinareis Noord-Hollandse delegatie - Succesvol bezoek aan China Onder leiding van Commissaris van de Koningin de heer Van Kemenade, gedeputeerde de heer Verburg en de voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam de heer Woltman bezocht een handelsdelegatie de provincie Shandong in China van 23 oktober tot en met 31 oktober. Met de provincie Shandong heeft de provincie Noord-Holland een samenwerkingsrelatie sinds 1995.

De delegatie was breed samengesteld en bestond uit ruim 40 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, het onderwijs, de gemeenten Velsen, Den Helder. en Dordrecht. De delegatie heeft bezoeken gebracht aan diverse steden.

In de steden Jinan, Yantai en Qingdao hebben contacten plaatsgevonden met vertegenwoordigers van veel Chinese bedrijven. Rond de 200 Chinese bedrijven hebben met de Nederlandse delegatieleden zakelijke contacten gehad. De ontmoetingen hebben geleid tot verschillende afspraken zoals:

* Vertegenwoordigers van de Hoge school Haarlem en Hoge school Holland hebben afspraken gemaakt met het Shandong Finance Institute voor het gezamenlijk opstellen van een bacheler-masterprogramma; Logistiek en Ondernemerschap Er zullen onder andere 30 Chinese studenten in Nederland het masterprogramma volgen.

* Er is een contract ondertekend voor een Nederlandse bijdrage aan het oprichten van een agrarisch kenniscentrum in Shouguang, gelegen in een gebied dat deel uitmaakt van China's grootste landbouwgebied. Dit project werd mogelijk gemaakt door het Nederlandse agrarische bedrijfsleven, het ministerie van LNV en de provincie Noord-Holland.

* Er zijn afspraken gemaakt voor verder onderzoek naar verbetering van de drinkwatervoorziening, behandeling van afvalwater en uitwisseling van expertise over stedelijke ontwikkeling.
* De Nederlandse delegatie was aanwezig bij de grootste visserijbeurs in Qingdao, waaraan ook 14 Nederlandse visserijbedrijven deelnamen. Tevens is een bezoek gebracht aan een Nederlandse/Chinese joint venture op het gebied van visverwerking, waar 800 mensen werkzaam zijn.

* Door het agrarisch bedrijfsleven zijn afspraken gemaakt voor nader onderzoek naar broeiverbetering van bloembollen.
* In het kader van deze missie zijn de relaties tussen de gemeente Velsen en Qingdao, de gemeente Den Helder en Yantai en de gemeente Dordrecht en Rizao, verder verstevigd. Onderzocht wordt of samenwerking tussen visserijonderzoeksinstituten uit Velsen en Qingdao tot stand kan worden gebracht. De gemeente Den Helder heeft met de havenstad Yantai afspraken gemaakt over het verder uitwerken van de voorwaarden voor het sluiten van een vriendschapsband.

* Er zijn met de provincie Shandong, het steunpunt van het ministerie van Economische Zaken in Jinan en de provincie Noord-Holland afspraken gemaakt voor de opzet van een interactieve website.

Tijdens een bezoek aan de grootste private agrarische onderneming binnen de agri-zone van Shandong met 16.000 werknemers, zijn afspraken gemaakt om zich te oriënteren op de export in Europa en de vestiging van een Europees hoofdkantoor in Noord-Holland.

Op de terugreis heeft de delegatie nog een bezoek gebracht aan het bollenbedrijf van Gebroeders PeGe Langendijk b.v. uit Venhuizen te Peking. Gedeputeerde Bob Verburg heeft daar een bedrijfscomplex geopend dat onderdak kan bieden aan bollenbedrijven die zich in Peking willen vestigen.

Gebleken is dat de Chinese autoriteiten en bedrijfsleven grote belangstelling hebben voor de Floriade, de
wereldtuinbouwtentoonstelling die volgend jaar in Noord-Holland zal worden gehouden. Vanuit Shandong zullen ook verschillende bezoeken worden gebracht aan het Noord-Hollandse paviljoen op de Floriade.

Inlichtingen: Rienk van der veen, Communicatie, tel. (023) 514 43 09

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie