Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Parkeren in garages goedkoper dan op straat in Groningen

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

31
OKT
12.55

Persbericht

Parkeren in garages goedkoper dan op straat in 2002 30-10-2001

Het college van B&W heeft vandaag besloten een aantal korte termijn-acties op het gebied van parkeren voor te stellen aan de raad. Vooruitlopend op de parkeernota die binnenkort vernieuwd zal worden, wil de gemeente nu alvast een aantal zaken regelen. Daarbij gaat het met name om het aanpassen van diverse parkeertarieven per 1 januari 2002, gratis parkeren voor gehandicapten in de schilwijken (wijken rondom de binnenstad), parkeervergunningen voor specifieke groepen die vaak de schilwijken bezoeken en het aanbrengen van verwijzingen op parkeerautomaten.

Nieuwe tarieven
De parkeertarieven worden per 1 januari 2002 aangepast. Dit hangt samen met prijsstijgingen, inflatiecorrectie en om praktische redenen natuurlijk ook met de invoering van de euro. Uitdrukkelijk is de invoering van dit nieuwe betaalmiddel geen aanleiding om de tarieven te verhogen.
De tarieven voor parkeren in de garages komen in 2002 lager te liggen dan voor parkeren op straat. Dat heeft de gemeente afgesproken met alle Stadgroninger parkeergarage-exploitanten. Straatparkeren is vooral geschikt voor korte doelgerichte aankopen. Bezoekers die langer willen parkeren zijn beter af in een parkeergarage. Om de nieuwe P-garage aan de Westerhaven en de voorjaar 2002 te openen P-garage op het CiBoGa-terrein goed in de markt te zetten, zullen beiden de eerste tijd zon 10 % goedkoper zijn dan de andere garages in de binnenstad. Als extra service kunnen bezoekers tot 28 januari 2002 zowel guldens als euros in de parkeerautomaten op straat stoppen.

P+R Citybus op naar het miljoen
In 2000 hebben in totaal 850.000 mensen gebruik gemaakt van de P&R citybus. Naar verwachting zal medio november de 1.000.000ste citybusreiziger (van 2001) instappen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de klanten tevreden zijn over de citybus en dat zij de prijs relatief laag vinden. Om de kosten van het systeem beter te dekken, zullen de tarieven voor het citybuskaartje per 1.1. 2001 toch iets omhoog gaan, naar fl 3,97 ( 1,80). Daarentegen worden de citybus-abonnementen in prijs verlaagd. Hiermee verwachten de gemeente en Arriva dat de verkoop van het aantal abonnementen aan met name woon-werkwerkers zal stijgen. Op korte termijn zal samen met Arriva worden bekeken welke mogelijkheden er zijn om het citybussysteem uit te breiden.

Bijzondere groepen in de schilwijken
De gemeente wil alle gehandicapten in de schilwijken gratis laten parkeren op vertoon van de gehandicaptenkaart. In de binnenstad houdt de gemeente vast aan de bestaande voorzieningen voor gehandicapten. Hier zijn verspreid 45 goede parkeerplekken, direct om de hoek van de winkels. Daarnaast kunnen specifieke maatschappelijke groepen in aanmerking komen voor een parkeervergunning voor de schilwijken. Daarbij gaat het om met name huisartsen, medewerkers van thuiszorg, kraamverzorgers en verloskundigen.

Bezoekersregeling in de schilwijken
Voor bewoners in de schilwijken zal vanaf juli 2002 een versoepelde bezoekersregeling worden doorgevoerd. Het idee is dat de bewoner zijn bezoek dan telefonisch kan aanmelden, waarna het bezoek vier uur gratis kan parkeren. De chipkaart achter de voorruit wordt gekoppeld aan het telefoonnummer van de bewoner. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van bewoners om meer P-ruimte te hebben voor hun bezoek. Het systeem is zodanig ontworpen dat misbruik nagenoeg onmogelijk is.

Verwijzing op parkeerautomaten
Op circa 100 parkeerautomaten in de binnenstad zal een verwijzing worden aangebracht naar de dichtstbijzijnde parkeergarage. Bezoekers die in eerste instantie voor een korte aankoop naar de binnenstad kwamen maar bij nader inzien langer willen blijven, krijgen dan gerichte informatie over waar zij (de volgende keer) hun auto voor langere tijd kwijt kunnen. Dat is voor hen goedkoper, veiliger en gemakkelijker.

Bijlage bij persbericht d.d. 30 oktober 2001
Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor de volgende parkeertarieven per 1.1. 2002 in te voeren:

Binnenstad

Straat parkeren


1,50 per uur


Dagontheffing

7,75 per uur

Vergunning bewoners

32 per kwartaal

Gehandicaptenplaatsen

0,50 per uur

Schilwijken

Ma-za 9.00-18.00 uur (Opoort tot 22.00 u)


1 per uur


Bezoekerskaart

4,85

Bezoekersdagkaart


2,40


Bezoekersweekkaart

4,85

Bezoekersmaandkaart

7,25

Vergunning bewoners

38,85 per jaar

Eerste vergunning voor bedrijven

38,85

Tweede en volgende vergunningen voor bedrijven

243

Parkeerterreinen

Damsterdiep


1 per uur; 5 per dag


Martinitradepark


1 per uur; 5 per dag


Zaanstraat

Eerste 5 uur citybus-tarief, daarna 1 per uur; dagtarief 5,80

Parkeergarages

Westerhaven


1,25


CiBoGa


1,20


Casino


1,36 (18-03 u 2,27)


City Zuid, Ossenmarkt, Pathe, Opoort, Naberpassage, Centrum, Provinciehuis


1,40
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie