Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijeenkomst PvdA over arbeidsmigratie en asielbeleid

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Een tweede Poort, Arbeidsmigratie en asielbeleid

Oct 30, 2001

Op woensdag 31 oktober organiseert de Evert Vermeer Stichting de tweede van vier krachttour-bijeenkomsten over arbeidsmigratie. Staatssectaris Ella kalsbeek van Justitie zal van 20.00 tot 20.30 uur tijdens een lezing haar visie geven op arbeidsmigratie, de belangen voor ontwikkelingslanden en mogelijke aanpassingen in het Nederlandse asielbeleid.

Vervolgens zal Jeroen Doomernik, verbonden is aan het instituut voor migratie en etnische studies van de Universiteit van Amsterdam, een column voordragen. Daarna, om 20.45 uur, gaan staatssecretaris Kalsbeek en de Tweede-Kamerleden Judith Belinfante (PvdA) en Jan Hoekema (D66) onder leiding van Rindert de Groot, oud bestuurslid van de studentenvereniging Machiavelli, in debat over arbeidsmigratie.

De bijeenkomst duurt tot 22.00 uur en wordt gehouden in de Amstelkerk, Amstelveld 12 te Amsterdam. (hoek Reguliersgracht en Prinsengracht)

In de zomer kondigde premier Kok aan, dat het kabinet het gehele immigratiebeleid tegen het licht zou gaan houden. Hij erkende dat Nederland meer werknemers van buiten de Europese Unie nodig heeft.

De ministerraad zette de eerste stappen naar versoepeling van het beleid door de toelatingsprocedures voor buitenlandse werknemers te versnellen. Wat zijn de plannen nu de zomer voorbij is?

Het tekort aan arbeidskrachten, de voorspelling dat Europa meer arbeidskrachten nodig heeft door de toenemende vergrijzing en het inhuren van Fillipijnse en Zuidafrikaanse verpleegkundigen doen de discussies over arbeidsmigratie oplaaien. Op dit moment is er nog geen sprake van een Europees migratiebeleid, echter in het Verdrag van Amsterdam is afgesproken in 2004 de harmonisering van het asielbeleid te voltooien. Wat wil Nederland? Zal een nieuw asielbeleid ook vernieuwing voor het beleid rondom arbeidsmigratie betekenen? En wat betekent arbeidsmigratie voor de landen van herkomst? Deze en andere vragen staan centraal tijdens deze tweede EVS-krachttoer bijeenkomst over het thema: Een tweede poort, arbeidsmigratie en asielbeleid.

Voor nadere informatie: Marije Laffeber, 070-3183691 of Marieke Rietbergen (EVS) 020-5512128

Partij van de Arbeid

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie