Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Keuzekansen en responsietijden bij keuzemodellen

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van oktober 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00. De wetenschapsagenda is tevens op internet te raadplegen: www.kun.nl , rubriek nieuws * agenda

Woe 31-10-2001 Keuzekansen en responsietijden bij keuzemodellen
15:30 uur Drs. M.W.
Joosen (Sociale Wetenschappen)
Titel proefschrift:
Choice probabilities and response times of

binary preferential choices
Promotor:
Prof. dr. W. Schwarz
Copromotor:
Dr. M. Koppen

In hoeverre geven keuzekansen en responsietijden informatie over de verschillende menselijke keuzemodellen? Drs. M.W. Joosen onderzocht deze modellen experimenteel door proefpersonen een referentieplaatje aan te bieden en vervolgens twee andere plaatjes waarin bepaalde elementen verschillen met elkaar en het referentieplaatje. De proefpersoon diende nu te beslissen welke van deze twee plaatjes het meest leek op het eerder aangeboden referentieplaatje. Door de configuratie van de verschillende elementen te manipuleren en die te relateren aan de gemeten keuzekansen en responsietijden kan de validiteit van de verschillende keuzemodellen bepaald worden. Gebleken is dat het diffusiemodel waarbij men alleen kijkt naar de elementen van de alternatieven die overeenkomen met het referentieplaatje tot het beste resultaat leidt.
Maarten Joosen (Utrecht) werkt als kennisanalist bij Bolesian. Email: (Maarten.Joosen@bolesian.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie