Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste fase CAVE gereed in Rijksuniversiteit Groningen

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

05 nov 2001

Nummer 156 29 oktober 2001

Eerste fase CAVE gereed

Eerste opstelling
Veel voordelen
Supercomputer
Opening
Noot voor de pers

Woensdag 31 oktober 2001 wordt in het Centrum voor High Performance Computing en Visualisatie de eerste opstelling van de toekomstige CAVE officieel in gebruik genomen. Niet alleen de universiteit, maar ook het bedrijfsleven krijgt met de CAVE de beschikking over een unieke faciliteit.

Een CAVE is een ruimte waarin op vier wanden computerbeelden geprojecteerd worden. Bezoekers kunnen in de CAVE in een virtuele wereld rondwandelen. Het is een omgeving die sterk op de verbeelding werkt. Wie er in staat, krijgt de illussie dat hij zich in een molecule bevindt, door bloedvaten rondwandelt of in de huiskamer staat van een nieuwe, nog te bouwen woning. Dat laatste kan natuurlijk ook met video en een maquette, maar de computerbeelden hebben het voordeel dat het ontwerp ter plekke kan worden aangepast. "De computerbeelden geven een zeer realistische indruk", zegt projectleider Hayko Wind. "Je kunt 'inzoomen' of ergens omheen lopen en dat versterkt het idee van werkelijkheid enorm."

Eerste opstelling

De echte CAVE zal worden ingericht in de Zernikeborg, het nieuwe gebouw van het Rekencentrum van de universiteit dat op het ogenblik nog in aanbouw is. Wat op 31 oktober wordt geopend is een eerste opstelling met nog slechts één wand. "Toch kun je met deze proefopstelling al heel goed een indruk krijgen van wat het gaat worden", zegt Wind. "De CAVE is in eerste instantie bedoeld voor onderzoek en onderwijs aan de universiteit, maar gemeenten, projectontwikkelaars, architecten, scheepsbouwers en andere ontwerpers kunnen hun producten bij ons in de CAVE real-time en in 3D presenteren." Wel moet daar dan aparte programmatuur voor worden ontwikkeld. Wind: "Maar als je nu begint, ben je mooi op tijd klaar als de echte CAVE er is."

Veel voordelen

Het opnemen van deze nieuwe techniek in het ontwerpproces geeft zowel de opdrachtgever als de ontwikkelaar meer inzicht in het product, waardoor niet alleen de productietijd korter wordt, maar ook de kwaliteit van het product aanzienlijk kan verbeteren Vooral het real-time interactieve karakter en de mogelijkheid om met grotere groepen ontwerpen te bekijken en te veranderen maken de faciliteit uniek. Ook is de omgeving geschikt om er virtual reality toepassingen in te ontwikkelen, zoals trainings-simulatoren. Brug- en machinekamer-simulatoren voor de scheepvaart zijn daar voorbeelden van. De CAVE beschikt over een zeer snelle verbinding met het Internet, zodat ook samenwerking via het Internet tot de mogelijkheden behoort.

Supercomputer

De kern van de eerste opstelling bestaat uit een SGI ONYX 3400 grafische supercomputer met 16 processoren, 2 GB geheugen, 500 GB schijfruimte en 4 graphics pipes, die beelden op een 2.5 x 2.5 m powerwall projecteert. Voor zwaar rekenwerk is er een Beowulf Linux cluster gebouwd. Dit systeem bestaat uit 128 1.7 Ghz Pentium IV systemen, die met een speciaal netwerk zijn gekoppeld tot één systeem. Als binnenkort de gehele opstelling wordt verplaatst naar de Zernikeborg, zal er een kubus van 2.5 x.2.5 x 2.5 meter en het Theatre (een cilindrisch scherm met acht meter diameter) aan worden toegevoegd.

De realisatie van dit project is mede mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en ISP subsidie.

Opening

De officiële opening vindt plaats op 31 oktober om 15.30 uur in het Rekencentrum RUG, zaal 250, Landleven 1 (Zernikecomplex RUG), Groningen

Programma:

15.30-15.40 Openingswoord, drs. H.H.J.Wind (Rekencentrum)

15.40-16.00 Het Linux cluster: architectuur en gebruik, drs. K. Visser (Rekencentrum)

16.00-16.20 Visualisatie faciliteiten (tijdelijke opstelling),drs. A. Meijster (Rekencentrum)

16.30 Openingshandeling en borrel, prof. dr. N. Petkov (ICT-commissie/Informatica)

De openingshandeling zal plaatsvinden in de grote kantine (naast de Rekenhal) waarna er gelegenheid is de systemen van het Linux-cluster en de ONYX 3400 in de Rekenhal te bezichtigen. Tevens zijn er Virtual Reality demonstraties in de nieuwe visualisatieruimte en in de kantine waar Pro-systems haar nieuwe passive stereo opstelling zal demonstreren.

Noot voor de pers


* Meer informatie: drs. H. Wind, tel. (050) 363 3379, e-mail: (H.H.J.Wind@rc.rug.nl)

* Zie ook: www.rug.nl/hpc/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie