Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haven Amsterdam hernieuwt partnerschap met Afrikaanse havens

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


---
|
Amsterdamse haven hernieuwt partnerschap met havens Ivoorkust en Kameroen

Amsterdamse haven hernieuwt partnerschap met havens Ivoorkust en Kameroen

Van 18 tot 28 oktober heeft een delegatie van overheden, havens en havenbedrijfsleven uit het Amsterdam-Noordzeekanaalgebied een bezoek gebracht aan havensteden in Ivoorkust en Kameroen. De delegatie stond onder leiding van de Amsterdamse havenwethouder Geert Dales en werd in Ivoorkust ontvangen door de minister-president. Onder de dertig leden van de havenmissie bevonden zich gedeputeerde De Boer van Noord-Holland, havenwethouder Sanders van Zaanstad, directeur Gerson van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam en vertegenwoordigers van onder andere Royal Boskalis, Nile Dutch Africa Lines, Cornelder, Ballast Nedam, Wijsmuller, Royal Haskoning, VCK en Arcadis. De reis werd afgesloten met een kort bezoek aan Lagos, Nigeria, waar een havenseminar werd bijgewoond.

Doel van de missie
West- en Centraal Afrika zijn voor de Amsterdamse haven belangrijke import- en exportgebieden. Vooral de cacaoaanvoer uit Ivoorkust en Kameroen levert een forse bijdrage aan de overslag in de Amsterdamse haven. Amsterdam is de grootste cacaohaven ter wereld en is voor Ivoorkust en Kameroen een van de belangrijkste exporthavens. Nederlandse reders, stuwadoors, baggeraars, havenontwikkelaars, ingenieurs en constructeurs zijn dan ook actief in de havens van Abidjan en San Pedro (Ivoorkust) en Douala (Kameroen). Doel van de missie was de bestaande banden te versterken en nieuwe contacten te leggen. In deze opzet is de reis volledig geslaagd.

Ivoorkust
De delegatie is in Abidjan, in aanwezigheid van de ministers van Industrie en van Economische Infrastructuur, ontvangen door minister-president Pascal Affi N'Guessan. De premier gaf blijk van waardering voor de komst van een grote Nederlandse delegatie op een moment dat de economische situatie in Ivoorkust minder rooskleurig is. Het bezoek werd opgevat als een teken van steun en vriendschap. In Ivoorkust zijn verder gesprekken gevoerd met de ministers van Transport en van Landbouw en met de top van de douane. De minister van Buitenlandse Zaken was gastspreker op een door de Nederlandse delegatie georganiseerde en zeer druk bezochte presentatie over de Noordzeekanaal-havens.
Tijdens een bezoek aan de haven van San Pedro, 350 km. ten westen van Abidjan, werd een samenwerkingsprotocol ondertekend. Daarin is een regelmatige uitwisseling en overdracht van maritieme kennis vastgelegd en zijn afspraken gemaakt over verdere contacten. In San Pedro en Abidjan zijn de uitkomsten van een Nederlandse studie gepresenteerd waarin een analyse is gemaakt van oorzaken en oplossingen voor de obstakels voor een efficiëntere export van cacao van Ivoorkust naar Nederland. Ook is gesproken over samenwerking op het gebied van de ontwikkeling en exploitatie van terminals. Het bezoek aan Abidjan werd afgesloten met de ondertekening van een communiqué met onder meer afspraken over gezamenlijke studies op het gebied van havenontwikkeling en logistieke dienstverlening. Daarnaast zal Amsterdam, waar gewenst, steun geven bij de havenexploitatie.

Kameroen
In de havenstad Douala, het economisch centrum van Kameroen, zijn gesprekken gevoerd met de regeringsvertegenwoordiger, de havendirectie en een groot aantal vertegenwoordigers van het Kameroenese (haven)bedrijfsleven. Ook in Kameroen werd de presentatie van de havens van het Amsterdam-Noordzeekanaalgebied goed bezocht en zijn tal van nieuwe contacten gelegd. Tijdens het bezoek kreeg de delegatie gedetailleerd inzicht in de wijze waarop de haven van Douala zijn internationale concurrentiepositie verbetert, onder meer door de recente oprichting van een 'Guichet Unique', waar via één loket de noodzakelijke administratieve handelingen, douaneafhandeling, bankzaken en fiscale kwesties in een tevoren voorgeschreven maximale tijdsperiode worden afgehandeld.

Wethouder Dales was na terugkeer zeer tevreden over het verloop van de missie. "Ons doel was de al bestaande vriendschappelijke en zakelijke betrekkingen te versterken. Mede gezien het hoge niveau waarop de delegatie is ontvangen kan worden geconcludeerd dat we daarin zijn geslaagd. Er zijn concrete afspraken gemaakt en delegaties uit de bezochte landen zullen binnen afzienbare tijd naar Nederland komen voor vervolgafspraken."

Ditte Papousek

^


-

© gemeente Amsterdam - 31-10-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie