Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

D66 maakt zich zorgen om armoedeval

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: D66
Zoek soortgelijke berichten
D66

Partijblad Democraat
Idee
Brussel Vandaag

31 oktober 2001

Zorgen over armoedeval

Ber bakker

Reacties: (b.bakker@tk.parlement.nl)

Het akkoord van PvdA, VVD en CDA om gezinnen en automobilisten een belastinverlaging te geven oogste forse kritiek van D66. Volgens woordvoerder Bert Bakker wordt de aanpak van de armoedeval erdoor uitgesteld. 'Heb je een Melkertbaan, en je trekt Duivesteijn en Noorman eraf, dan ben je nog steeds arm', aldus Bakker.

Tijdens de algemene financiële beschouwingen onlangs in de Kamer, uitte financieel woordvoerder Bert Bakker kritiek op PvdA, VVD en CDA. De drie partijen sloten een akkoord om minder geld uit te trekken voor de aanpak van de zogenaamde armoedeval om een extra belastingverlaging aan gezinnen en automobilisten te kunnen geven. Daarvoor is bovendien nog extra geld nodig, dat ten koste gaat van aflossing van de staatsschuld.
Bakker vindt het onjuist dat de bestrijding van de armoedeval, die hij als een van de grote problemen van de komende jaren ziet, daardoor wordt uitgesteld. De armoedeval is het fenomeen dat uitkeringsgerechtigden erop achteruitgaan als zij een baan aannemen doordat zij steungelden als huursubsidie en bijzondere bijstand kwijtraken. Dat ontmoedigt hen te gaan werken. Bakker schetste de armoedeval met het voorbeeld van iemand die in 1995 een Melkertbaan heeft aangenomen. Hoewel hij nu 130 procent van het minimumloon verdient, bedraagt zijn besteedbaar inkomen door de weggevallen subsidies dit jaar 7% en volgend jaar 2% minder dan zijn uitkering in 1995: "Dus als je een Melkertbaan hebt, en je trekt Duivesteijn en Noorman eraf, dan ben je nog steeds arm. Dat is buitengewoon teleurstellend", aldus Bakker.
D66 is, net als de andere partijen, terughoudend geweest met extra wensen. Afgesproken is nu geen extra uitgaven te doen. Dit najaar, als er meer zicht is op de economische ontwikkeling, is het moment om er op terug te komen. Wel heeft D66 alvast een aantal punten gemarkeerd waar problemen liggen, die ofwel dit najaar ofwel bij de voorjaarsnota moeten worden opgelost. Zo moet het langerdurend zorgverlof, in het bijzonder het palliatief zorgverlof, worden geregeld, evenals de maatschappelijke opvang. Steeds meer krijgen we signalen uit gemeenten en steden over de verslechterde situatie van dak-en thuislozen en zwerfjongeren..
Daarnaast riep Bakker het kabinet op - overigens niet voor de eerste keer - zich enthousiaster te tonen voor de groene kant van Nederland. Volgens D66 heeft het kabinet tot nu toe onvoldoende invulling gegeven aan wat een vierde prioriteit was van het kabinetsbeleid - natuuroffensief en ecologische hoofdstructuur.
Verder heeft D66 opnieuw aandacht moeten vragen voor de financiële positie van lokale en regionale omroepen. Het kabinet lijkt opnieuw niet van plan een structurele financiële oplossing te bieden ter compensatie van de afschaffing van de omroepbijdrage. Bakker vindt het zo langzamerhand een genante vertoning worden: "Tot drie keer toe heeft een kamermeerderheid zich hiervoor uitgesproken en een structureel deugdelijke dekking voor gevonden. Het niet uitvoeren van deze wens van de kamer grenst aan minachting van het parlement".

Voortbestaan Opvanghuis Asja in Leeuwarden veilig

Opvanghuis Asja is een opvangvoorziening voor jonge meiden van 16 tot 23 jaar die in de prostitutie zitten en er uit willen. Het voorziet in een landelijke behoefte. 52 meiden konden worden opgevangen waarvan driekwart van buiten Friesland komt. Eenderde is minderjarig. Het opvanghuis wordt in het voortbestaan bedreigd omdat een structurele financiering ontbreekt.
Het is voor de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden niet mogelijk de financiering van Asja in haar huidige vorm voort te zetten. D66-fractievoorzitter Provinciale Staten Fryslân Jelle Arjaans trok bij D66 financieel woordvoerder Bert Bakker in de Tweede Kamer aan de bel. Bakker vroeg daarop minister Zalm van Financiën of er niet iets geregeld kon worden. Hoewel gemeenten primair verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de maatschappelijke opvang, wilde Zalm in het bijzondere geval van opvanghuis Asja toezeggen dat een half miljoen euro beschikbaar zal worden gesteld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie