Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twynstra Work Innovation/Archiefschool: informatiemanagement

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

TWYNSTRA GUDDE

Twynstra Work Innovation en Archiefschool ontwikkelen...

Twynstra Work Innovation en Archiefschool ontwikkelen raamwerk voor duurzaam informatiemanagement

Twynstra Work Innovation en de Archiefschool (Nederlands Instituut voor archiefonderwijs en archiefonderzoek) hebben van de overheid de opdracht gekregen de Informatie- en Archiefmanagement standaard (ISO norm 15489 voor recordmanagement) uit te werken. De opdracht is een onderdeel van het programma Digitale Duurzaamheid dat geleid wordt door de Directie Informatiebeleid Openbare Sector (DIOS), onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

De overheid zet de digitalisering sterk in en heeft zich ten doel gesteld in 2002 25% van de transacties tussen de Overheid en burger langs digitale weg te laten plaatsvinden. Onderdeel van deze digitalisering is het programma Digitale Duurzaamheid. In dit programma worden de kaders gezet waarbinnen de maatschappelijke verantwoording voor digitale overheidshandelingen wordt geregeld. Belangrijke pijler van het programma is de adoptie en implementatie van de nieuwe Nederlandse ISO-standaard voor Informatie- en Archiefmanagement. In deze norm zijn de eisen en randvoorwaarden voor gedegen document- en informatiemanagement geformuleerd. Twynstra Work Innovation en de Archiefschool gaan deze ISO norm uitwerken tot een samenhangend geheel van beleid, verantwoordelijkheden, methoden, procedures, kennis, mensen en middelen voor (rijks)overheidsorganisaties. Het resultaat is een operationele set van eisen waarmee duurzaam informatiemanagement in overheidshandelen wordt verankerd. Deze operationele set van eisen wordt getoetst aan het wettelijk kader en de werkprocessen binnen de overheid en nader uitgewerkt richting metadata en software specificaties. Het resultaat wordt opgenomen in een implementatie handleiding welke uitgegeven wordt door Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Het projectteam bestaat uit de heren drs. M.W. van Walstijn en drs. M.M. Hoekstra van Twynstra Work Innovation en de heren P.J. Horsman MSc, drs. H. Waalwijk en drs. G.J. van Bussel MBA van de Archiefschool en prof. dr. F.C.J. Ketelaar van de Universiteit van Amsterdam.

Twynstra Work Innovation is een internationaal opererend bedrijf dat zich richt op de innovatie van werk. Met nieuwe technologie als grondstof, combineert zij de innovatie in werkprocessen, kennismanagement en werkomgevingen tot unieke oplossingen voor klanten. maakt onderdeel uit van de Twynstra Group of Managers & Consultants.

De Stichting Archiefschool profileert zich als het Nederlands instituut voor archiefonderwijs en archiefonderzoek. De school verzorgt onderwijs in de archivistiek aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast biedt ze een aantal cursussen in het kader van continuous education. Het onderzoek dat de school verricht is vooral praktijkgericht en steunt op wereldwijde internationale samenwerking. De Archiefschool participeert onder meer in het multidisciplinaire InterPares project (International Research for Preservation of Authentic Electronic Records). Ze onderhoudt nauwe contacten met verschillende onderwijs- en onderzoekinstellingen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie