Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Noordwijk plant noodvoorziening kinderdagopvang

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Noordwijk
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Noordwijk


GEMEENTE MAAKT PLANNEN VOOR NOODVOORZIENING KINDERDAGOPVANG

Honderd plaatsen 04-jarigen nabij Wolkewietje aan het Gruenepad

Bezorgdheid over de lange wachttijden in de kinderdagopvang in Noordwijk waren aanleiding om, vooruitlopend op een permanente oplossing, de mogelijkheden van een tijdelijke noodvoorziening uit te werken. Dit heeft geresulteerd in een voorstel tot het plaatsen van noodunits op een grasveldje aan het Gruenepad, tussen het gymlokaal en het verharde speelterrein.
De tijdelijke voorziening voorziet in veertig kindplaatsen, waarmee ongeveer honderd kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar van de huidige wachtlijst geplaatst kunnen worden. Mogelijk kan de noodvoorziening al in het voorjaar van 2002 in gebruik worden genomen.

Met de plaatsing van noodvoorzieningen voor kinderdagopvang zal er binnen vijf jaar alsnog definitieve huisvesting gebouwd moeten worden. Nu realiseren van een tijdelijke voorziening heeft als voordeel dat de wachtlijsten snel kunnen worden teruggedrongen, de stimuleringsgelden van het rijk kunnen worden aangesproken en er tijd vrijkomt voor gedegen planvorming tot een definitieve oplossing.

Donderdag 8 november staat het voorstel op de agenda van de commissie Onderwijs, Jeugd en Welzijn. Na instemming door de gemeenteraad, zal het bestemmingsplan aangepast moeten worden om tijdelijke bebouwing mogelijk te maken (art. 17 WRO). Deze procedure neemt ongeveer twee maanden in beslag. In dezelfde periode krijgen de omwonenden de gelegenheid om over de plannen mee te praten tijdens een inspraakavond. Als de vergunning wordt verleend, zullen het plaatsen en inrichten van de tijdelijke voorziening nog zon vier maanden in beslag nemen.

De mogelijkheid om direct met de bouw van een permanente voorziening te beginnen is ook overwogen, dit zou echter veel meer tijd in beslag nemen. Realisatie van een permanente oplossing vergt tenminste anderhalf jaar en zal, vanwege de benodigde wijziging van het bestemmingsplan (art. 19 WRO), wellicht nog verder oplopen.

Een ander nadeel van de permanente oplossing is dat er geen gelden van het Rijk in het kader van de stimuleringsmaatregel kunnen worden gebruikt, omdat het centrum hiervoor te laat wordt opgeleverd. Bij plaatsing van een noodvoorziening kunnen deze gelden wel worden aangewend.
Stichting Humanitas, de exploitant van kindercentrum Wolkewietje, is bereid de noodvoorziening aan het Gruenepad te plaatsen en te bekostigen, mits de gemeente een financiële bijdrage van 200.000,- levert. De gemeente kan hierin voorzien door inzet van middelen uit de Stimuleringsregeling.

Noordwijk, 24 oktober 2001
AJZ/Communicatie, telefoon 071 3660206 / 3660451

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie