Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: osteoporose vaak oorzaak wervelfracturen ouderen

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 31 oktober 2001

Osteoporose vaak oorzaak van wervelfracturen bij ouderen

Wervelfracturen ten gevolge van osteoporose komen veel voor bij ouderen. 39% van alle mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder heeft ten minste een wervelfractuur. Wervelfracturen, kunnen ernstige gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren en welzijn van ouderen. Saskia Pluijm promoveert hierop 31 oktober aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Osteoporose, of botontkalking, leidt tot een toename in de fragiliteit van het bot en een groter risico om een bot te breken na een val. 40% van de vrouwen en 13% van de mannen krijgt een of meer fracturen na de leeftijd van 50 jaar. Fracturen, met name heupfracturen, hebben vaak ernstige gevolgen. Ongeveer 20% van de ouderen overlijdt binnen een jaar na een heupfractuur, 20-25% wordt minder valide en slechts 55-60% herstelt volledig. De meeste ouderen met een heupfractuur kunnen niet meer zelfstandig blijven wonen en moeten worden opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis. Omdat de kans op een fractuur toeneemt met de leeftijd en het aantal (oude) ouderen groeit als gevolg van de vergrijzing, vormen osteoporose en de daaraan gerelateerde fracturen een snel groeiend probleem voor de volksgezondheid en een ernstige bedreiging voor de kwaliteit van leven van een grote groep ouderen.

Pluijms onderzoek was in de eerste plaats gericht op het identificeren van ouderen met een hoog risico voor vallen en fracturen. Daarnaast wilde zij het inzicht vergroten in de gevolgen van wervelfracturen. Tot slot wilde Pluijm determinanten van osteoporose vaststellen om zo preventieve maatregelen te ontwikkelen. Gegevens voor haar onderzoek zijn afkomstig van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA), een multidisciplinaire studie naar predictoren en gevolgen van veranderingen in het functioneren van ouderen.

Haar onderzoek laat zien dat de zeer eenvoudige en goedkope ultrageluidsmeting van de hiel een betrouwbare methode is om het risico op heupfracturen te schatten. Deze meting is veel eenvoudiger dan de gebruikelijke botscan en zou door b.v. de huisarts uitgevoerd kunnen worden. Bovendien heeft zij een model ontwikkeld waarmee hoogrisicogroepen voor vallen gemakkelijk opgespoord kunnen worden. Met behulp van negen eenvoudig te meten predictoren kunnen ouderen met een hoog risico worden geselecteerd voor een interventie programma, zoals training (verbeteren van b.v. de spierkracht en balans) of het aanbrengen van heupbeschermers om de gevolgen van een val te verminderen.

Uit Pluijms onderzoek wordt duidelijk dat wervelfracturen veel voorkomen bij ouderen. 39% van de mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder heeft ten minste een wervelfractuur. Wervelfracturen, ook als ze niet manifest zijn, kunnen ernstige gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren en welzijn van ouderen (bv. lengteverlies, moeilijkheden bij dagelijkse activiteiten). Adequate opsporing en behandeling van wervelfracturen door middel van medicijnen (bifosfonaten en raloxifenen) en fysiotherapie (spierversterkende training), kan het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren.

Tot slot blijkt uit haar onderzoek dat roken, lichaamsgewicht, spiermassa en lichamelijke activiteit belangrijke determinanten van botdichtheid zijn. Deze determinanten zijn goed beïnvloedbaar door gedragsveranderingen zoals stoppen met roken en meer bewegen en sporten. Eén van de aanbevelingen in dit proefschrift is dan ook om (kracht)trainingsprogrammas voor ouderen te implementeren. Bijkomend voordeel van zulke programmas is dat het risico op vallen ook gereduceerd wordt door een toename van de spierkracht.

Meer informatie:
Saskia Pluijm promoveert op 31 oktober 2001 op het onderzoek Predictors and consequences of falls and fractures in the elderly. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Jan Spee, tel (020) 4443444, fax (020) 444 3450.

© VU medisch centrum 31/10/01 dienst public relations & voorlichting (prv@vumc.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie