Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B&W Groningen geven groen licht voor sanering slib

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

31
OKT
12.55

Persbericht

B&W: groen licht voor sanering slib
30-10-2001

Voor de komende slibsanering van de stadswateren in Groningen zijn geen aparte veiligheids-maatregelen nodig. De kans dat onder water oude explosieven worden gevonden is maar heel klein. Burgemeester en wethouders hebben er historische bronnen op laten naslaan door een deskundig onderzoeksbureau, maar niets duidt erop dat baggeren in dat opzicht een risico zou kunnen inhouden. Ook bij andere naoorlogse werkzaamheden in deze stadswateren is nooit iets bijzonders gevonden. Daarom heeft het college besloten dat fase 1 van het baggerwerk zonder extra veiligheidsmaatregelen kan beginnen. Mocht er onverhoopt toch een onontploft projectiel worden aangetroffen dan treedt alsnog een veiligheidsplan in werking.

In het algemeen wordt voor grondwerk in bouw en civiele techniek geen onderzoek gedaan naar mogelijke explosieven. Alleen als historische gegevens daar aanleiding toe geven wordt eerst pas op de plaats gemaakt. Bij baggerwerk wordt dit nogal eens gedaan waar het water in de toenmalige gevechtslinies een strategische rol speelde. Dat was bijvoorbeeld het geval bij het Stad-Groninger deel van het Van Starkenborghkanaal. Ook kwam het aan het eind van de Tweede Wereldoorlog voor dat restmunitie werd weggewerkt in het water. Vooral bij bruggen kon snel en eenvoudig worden gedumpt. Volgens historische bronnen is ook daarvan bij de vooroorlogse bruggen in fase 1 van het saneringstraject - de Plantsoenbrug en de H. Colleniusbrug - geen sprake geweest.

Fase 1 van de slibsanering omvat het Reitdiep, Balkgat, Eemskanaal en de Hunzehaven. Hier is het vooronderzoek afgerond. Voor de volgende fasen van het saneringsplan zal eenzelfde onderzoek worden gedaan. Dat betreft de stadswateren Oosterhamrikkanaal, vijvers Noorderplantsoen, Oude Winschoterdiep, Diepenring, Verbindingskanaal, Hoendiep, Eendrachtskanaal en Helperdiep. <<<

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie