Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoge straffen illegale CD-bende bevestigd in Hoger Beroep

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BREIN

CD criminaliteit bestraft

Hoge straffen illegale CD-bende bevestigd in Hoger Beroep 31 oktober 2001

Vorig jaar oktober deed de rechtbank in Den Bosch uitspraak tegen de zevenhoofdige leiding van een illegale CD-bende. Deze organisatie maakte en verspreidde op groot-schalige wijze illegale cd's, waaronder titels als BraunMTV en HiteXplosion. Tegen de verdachten werden straffen opgelegd variërend van 4.5 jaar tot 2.5 jaar. Eén verdachte werd vrijgelaten. Vijf van de verdachten gingen in Hoger Beroep. Vandaag bevestigde de rechter de eerder gedane uitspraak, zij het dat ze een kleine strafvermindering toepaste. De rechter verkortte de periode waarin ze de criminele activiteiten bewezen achtte. BREIN ziet hiermee een zaak eindigen waarbij zij jaren lang nauw betrokken was met de hoogste straffen die in Nederland zijn uitgedeeld voor CD-criminaliteit.

Volgens de rechtbank betrof het een goed geoliede criminele organisatie die groot geld verdiende met de illegale cd handel. Binnen enkele jaren zijn de activiteiten uitgegroeid tot een geoliede machine met een maandelijkse productie van zo'n 100.000 cd's per maand. Daar-naast maakte de rechtbank melding van de geweldsdreiging die er van de organisatie uitging.

CD-criminaliteit is een serieuze bedreiging voor de investeringen die platenmaatschappijen doen in nieuwe artiesten en in nieuwe albums van al bestaande artiesten. Dit zal het eerste te merken zijn aan het kleiner worden van het aanbod van muziek van Nederlandse bodem. Hier lopen de platenmaatschappijen het grootste risico daar zij zelf (naast natuurlijk de beta-ling aan artiesten en andere rechthebbenden) alle kosten dragen voor de tot stand koming van de cd (opname, studiohuur, artwork, videoclip etc). Ook tekstdichters, componisten en artiesten lopen veel inkomsten mis. Tot slot is de Nederlandse staat de dupe van de diverse vormen van CD-piraterij, zij loopt BTW mis

BREIN maakte eerder dit jaar de omvang van de schade bekend die CD-criminaliteit veroor-zaakt. De totale jaarlijkse besteding van consumenten aan illegale schijfjes bedraagt in 2000 naar schatting fl.183.5 miljoen. In 2000 zijn 50 miljoen blanco cd-r's verkocht waarvan er vermoedelijk 12.5 miljoen voor (illegale) thuispiraterij zijn gebruikt. Dit soort piraterij is in grote opmars. De straatwaarde van deze illegaal gebrande cd-r's wordt geschat op fl.125 miljoen. Veel wordt via het Internet aangeboden.
Internetdealers verhandelen ook geperste illegale compilatie cd.s en dvd's of maken zelf weer kopieën daarvan op cd-r (de piraat gepirateerd). De jaarlijkse omvang hiervan bedraagt, zelfs na het oprollen van de BRAUN MTV-bende, vermoedelijk 2 miljoen stuks met een straatwaarde van fl.58.5 miljoen.

BREIN is verheugd dat ook in Hoger Beroep erkend is dat cd-criminaliteit lang niet zo onschuldig is als vaak wordt gesuggereerd.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie