Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Evaluatie infrastructurele en stedelijke PPS-projecten

Datum nieuwsfeit: 31-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 01-57

01-57 31-10-2001

Evaluatie infrastructurele en stedelijke PPS-projecten

Faal en succesfactoren van

Publiek-Private Samenwerking

Samenwerking tussen overheden en marktpartijen wordt door zowel markt als overheid gezien als dé oplossing voor bestaande ruimtelijke problemen. Over het succes van deze publiek-private samenwerking (PPS) wordt in de praktijk echter verschillend gedacht. Om inzicht te krijgen in de voor-en nadelen van PPS en om meer grip te krijgen op de kritische succesfactoren heeft de Universiteit Twente in opdracht van kenniscentrum P3B1 een onderzoek gedaan naar de ervaringen van projectleiders van PPS-projecten.

Voor het onderzoek zijn vierentwintig infrastructurele en stedelijke PPS-projecten uitgebreid geëvalueerd. Ondanks de brede belangstelling en inmiddels jarenlange praktijkervaring blijkt er nog geen eenduidigheid over te bestaan wat PPS nu eigenlijk inhoudt. Vooral de wijze waarop het proces gemanaged wordt, is nog voor verbetering vatbaar. Verschillende PPS-processen lopen spaak door gebrekkige kennis over de belangen en posities van de betrokken partijen. Ook verschillen in besluitvormingsprocessen en -structuren van de partners en onbekendheid daarmee, leidt vaak tot problemen in de samenwerking. Belangrijke voorwaarden voor het succes van een PPS is adequate managing van de diverse (wisselende) belangen en een heldere besluitvormingsstructuur.

Kenniscentrum P3BI

Systematisch onderzoek naar de aanpak van processen in PPS-projecten neemt in het onderzoeksprogramma van P3BI een centrale plaats in. P3BI is het kenniscentrum waarin publieke en private organisaties samen onderzoek doen naar processen in ruimtelijke ontwikkeling, bouw en infrastructuur. Zowel de Universiteit Twente als diverse grote Nederlandse bouwondernemingen participeren in dit centrum. De inzichten die uit dit onderzoek zijn verkregen vormen de basis voor uitvoering van andere onderzoeksprojecten van P3BI. Het kenniscentrum beoogt door middel van publicatie van de enquêteresultaten een discussie op gang te brengen over faal- en succesfactoren van PPS

Noot voor de pers:

P3BI: Publiek-Private Samenwerking bij infrastructurele en stedelijke projecten, Enschede, juli 2001, ISBN: 90 365 1634-X, kosteloos aan te vragen bij P3BI, mw. J. Nijhof, 053-489 4254.

- Contactpersoon Bureau Communicatie: drs. B. Meijering, 053-489 4385, (b.meijering@bc.utwente.nl)


- Voor meer informatie over P3BI: drs. W.D. Spiering, Universiteit Twente, 053 489 4703, (w.d.spiering@sms.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1997-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie