Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV bezorgd over ontwikkeling economie

FNV

FNV bezorgd over ontwikkeling economie

De FNV gaat, daar waar het de lonen betreft, de bonden voorstellen de remweg in te zetten. De maximale looneis blijft vooralsnog 4%, maar de vakcentrale opteert nadrukkelijk voor differentiatie waarbij de loonstijging tussen sectoren kan verschillen. Daar waar het economisch minder goed gaat, kan de CAO-inzet lager zijn dan de maximale eis van 4%.

Dit is de voorlopige reactie van de FNV op de nieuwste economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB sloeg na de Prinsjesdagcijfers opnieuw aan het rekenen omdat er discussie ontstond over de effecten van de aanslagen in de VS. De rekenmeesters voorzien in de bijgestelde prognose voor dit jaar en 2002 een economische groei van 1,5%. Dat is een 0,5% lager dan de CPB-raming die op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

De verwachte economische groei valt gelukkig wel hoger uit dan de vingeroefening van minister Vermeend (sociale zaken). Die kwam onlangs in een eigen berekening met een groei van 1,1%.

Met het toelaten van verschillen in loonontwikkeling tussen sectoren, is de maximale looneis van 4% nog steeds verantwoord, zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. We halen werkgevers echt niet het vel over de oren. De inzet en uitkomsten van de CAO-onderhandelingen houden rekening met sectoren waar problemen zijn. Maar daar waar het goed gaat, is 4% heel verantwoord.

De FNV wijst er op dat werkgevers zelf ook het nodige kunnen doen. Zij geven bovenop de CAO-loonstijging vaak incidentele extraatjes zoals bonussen en optieregelingen aan hun personeel. In 2000 oversteeg dit zogeheten incidenteel variabel loon zelfs de afgesproken CAO-loonsverhoging. De Waal: Het argument van de werkgevers hiervoor was altijd dat variabel loon kan meeademen met de economie. Dat zal nu ook moeten gebeuren.


- Lees hier het uitgebreide persbericht van het CPB.
- De `Nieuwe Raming 2001-2002` is ook beschikbaar als PDF-bestand.

1 november 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie