Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

1,5 Miljoen handtekeningen verzameld tegen Bushmeat

Datum nieuwsfeit: 01-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Amsterdam, 1 november 2001

Persbericht

DIERENTUINEN VERZAMELEN 1.500.000 HANDTEKENINGEN TEGEN BUSHMEAT

Meer dan anderhalf miljoen Europeanen protesteren tegen de ongecontroleerde en illegale handel in vlees van Afrikaanse apen, mensapen en andere beschermde bosdieren. Zij ondertekenden een petitie die op dinsdag 6 november 2001 in Brussel aan EU-voorzitter Prodi zal worden aangeboden.

Vanaf oktober 2000 hebben ruim 150 Europese dierentuinen meer dan 1,6 miljoen handtekeningen verzameld om gezamenlijk te proberen via een monsterpetitie de Europese politieke leiders ertoe te bewegen actie te ondernemen om de illegale jacht op beschermde soorten in Afrika te stoppen. De actie is een initiatief van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) die zich hiermee voor het eerst integraal en met groot succes heeft ingezet voor het behoud van o.a. gorilla, chimpansee en bonobo (een kleine chimpanseesoort). De EAZA campagne is vooral gericht geweest op de bushmeat problematiek in West en Centraal Afrika, het belangrijkste leefgebied van de drie Afrikaanse mensaapsoorten. De EAZA campagne wordt actief ondersteund door het International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Het politieke doel is om door beter toezicht ter plaatse en het niet meer financieren van projecten die de handel in de zogeheten 'Bushmeat' in stand houden of bevorderen, de ongebreidelde en illegale jacht te stoppen. Dezelfde petitie zal daarom tevens aan de leiders van zes West Afrikaanse landen worden aangeboden.

De Bushmeat problematiek

Bushmeat is vanouds voedsel voor de inheemse bewoners van het Afrikaanse regenwoud geweest zonder dat dit tot ecologische problemen leidde. Doordat hoge functionarissen veelal bushmeat bij officiële gelegenheden lieten serveren is de laatste tijd het eten van dit vlees verbonden geraakt met status. Hierdoor en door de steeds efficiëntere jachtmethoden is de handel en daarmee de consumptie thans continentaal uitgegroeid tot zo'n 4 miljoen ton per jaar. Gezien de lage voortplantingssnelheid van met name mensapen en bosolifanten zal dit onvermijdelijk leiden tot het binnen zeer afzienbare tijd uitsterven van deze unieke Afrikaanse diersoorten.

Acties in de Nederlandse dierentuinen

De Europese dierentuinen hebben daarom hun bezoekers in het afgelopen jaar over het aangrijpende probleem geïnformeerd via informatieborden en tentoonstellingen. In veel parken hebben ook vrijwilligers zich ingezet om passanten van het schrijnende probleem op de hoogte te stellen. Dit heeft in veel tuinen geleid tot een zeer grote respons. De 12 deelnemende Nederlandse dierenparken hebben meer dan 340.000 handtekeningen weten te verzamelen waarbij Burgers' Dierenpark in Arnhem met 75.000 handtekeningen zelfs 'Europees kampioen' is geworden, gevolgd door de Leipzig Zoo met 63.000 handtekeningen. De Nederlanders hebben het in het algemeen erg goed gedaan met maar liefst drie parken (t.w. Burgers' Dierenpark, de Apenheul en Safari Beekse Bergen) in de Europese top tien.

Naast deze politiek gerichte actie leveren de dierentuinen ook een financiële bijdrage aan diverse primaten beschermingsprojecten in Afrika. De Nederlandse parken, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) hebben via hun Stichting Dierentuinen Helpen vijftigduizend gulden beschikbaar gesteld voor de PASA (Pan African Sanctuary Alliance), een samenwerkingsverband van de 12 belangrijkste Afrikaanse opvangcentra voor apen en vooral voor de Bushmeat-weesjes, jonge dieren waarvan de moeder geslacht werd voor de vleesmarkt. PASA werkt daarnaast aan educatie van de bevolking en een toekomstig reïntroductieplan van dieren in het wild.

Petitie overhandiging in Brussel

Op maandag 5 november worden alle Nederlandse handtekeningen vanuit een centraal verzamelpunt (Burgers' Dierenpark) overgebracht naar Brussel. Tegelijkertijd rijden er ook vanuit Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Engeland en België auto's met de betreffende opbrengst aan handtekeningen naar Brussel. Ze worden daar gevoegd bij de formulieren van de landen die deze al eerder hebben opgestuurd. Op 6 november zal vervolgens in Brussel een hoorzitting plaatsvinden voor leden van het Europees Parlement en genodigden waar een serie presentaties over Bushmeat wordt gegeven. Vervolgens worden alle petitieformulieren aan EU-voorzitter Prodi overhandigd. Op donderdag 8 november zal in aanwezigheid van Richard Leakey, wereldvermaard onderzoeker naar de Afrikaanse voorouders van de moderne mens en natuurbeschermer, en Karl Ammann, Zwitsers fotograaf van wildlife in centraal Afrika en initiator van de Bushmeat-actie, de petitie nogmaals worden aangeboden aan Eddy Boutmans, voorzitter van de EU Ministers van Ontwikkelingssamenwerking.

Wij nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij het vertrek van de wagen met de Nederlandse petitieformulieren vanuit Burgers' Dierenpark op 5 november om 11.00 uur. Daarbij zijn voor interviews tevens aanwezig dhr. K. Brouwer, directeur van NVD en tevens lid van de internationale Bushmeat-Steering-group en mevr. C. Bos, nationaal coördinatrice van de EAZA Bushmeat-actie.

Voor informatie:
mevr. C. Bos, nationaal coördinatrice Bushmeat-actie, tel. 020 5200750 dhr J. Wensing, bioloog Burgers' Dierenpark, tel. 026 4450373

Note: Voor geïnteresseerden is er een zeer indrukwekkende BETACAM video van 90 seconden met bushmeat videomateriaal van Karl Ammann met begeleidende muziek 'All about the money' van Meja aanwezig. Deze video is beschikbaar op het EAZA/NVD kantoor in Amsterdam en u kunt contact opnemen met mevr. C. Bos wanneer u gebruik wilt maken van deze video. Bijlage: Bushmeat handtekeningen van de Nederlandse dierentuinen

Nederlandse Vereniging van Dierentuinen
Postbus 20164 1000 HD Amsterdam
Plantage Kerklaan 38-40 CZ Amsterdam (Artis)
Telefoon (020) 5200750 Fax (020) 5200752
Internet www.nvdzoos.nl
E-mail nvdzoos@nvdzoos.nl Rabobank Apeldoorn, nr. 394061136 K.v.K. te Rotterdam nr V344490 Erkend bij Koninklijk Besluit van 4 juli 1966

Bijlage:

Bushmeat handtekeningen in de Nederlandse Dierentuinen

Apenheul 61.075
Artis 38.655
Burger's Zoo 76.600
Dierenpark Amersfoort 36.475
Dierenpark Wissel 2.672
Diergaarde Blijdorp 33.512
Dolfinarium Harderwijk 8.179
Noorder Dierenpark 26.308
Ouwehands Dierenpark 9.934
Safari Beekse Bergen 41.400
Vogelpark Avifauna 3.255
Zoo Parc Overloon 3.878
TOTAAL 341.943

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie