Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haken en ogen bij elektronisch aanbesteden Vianed

Datum nieuwsfeit: 01-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: VIANED
Zoek soortgelijke berichten
VIANED


PERSBERICHT

Haken en ogen bij elektronisch aanbesteden.


1 november 2001

VIANED wil eerst een aantal problemen opgelost zien

De rijksopdrachtgevers en enkele grote gemeentes hebben aangekondigd dat zij in de toekomst in toenemende mate elektronisch willen gaan aanbesteden. VIANED geeft als reactie dat er ten opzichte van de huidige manier van werken zeker voordelen behaald kunnen worden met deze wijze van aanbesteden, maar stelt uitdrukkelijk vast dat er eerst wel een aantal belangrijke zaken geregeld moet worden.

Zo zet de grootste branchevereniging in de gww-sector vraagtekens bij de mate van uniformiteit in de wijze van aanbesteden. Er bestaat (nog) geen regelgeving voor het aanbesteden via internet. Daarnaast werken de providers niet met uniforme web-technieken. Nu al is zichtbaar dat de uniformiteit te wensen overlaat en zeker minder is dan bij de traditionele manier van aanbesteden. VIANED pleit dan ook voor een duidelijke standaard, waar alle opdrachtgevers zich van bedienen.

Een ander probleem is het ontbreken van een helder totaalbeeld van de projecten die worden aanbesteed en wie ze op de markt brengt. De praktijk heeft al uitgewezen dat er bijvoorbeeld binnen grotere gemeentes tal van zelfstandig werkende opdrachtgevers onder eigen naam en adres bezig zijn met het plaatsen van bijvoorbeeld vooraankondigingen op internet. Als deze trend zich doorzet zal het steeds lastiger worden voor elke willekeurige opdrachtnemer om een actueel overzicht te hebben van de werken die op de markt komen. Door het creëren van eigen sites worden bovendien alle voordelen te niet gedaan, die het gezamenlijk gebruik van de moderne internet technieken biedt. VIANED pleit daarom voor het operationeel maken van een centrale site waar alle opdrachtgevers hun projecten melden.

Een derde punt van zorg betreft de mogelijkheid dat deze nieuwe wijze van aanbesteden de deur openzet voor concurrentierondes nadat de inschrijvingen zijn gedaan. Dit kan omdat de opdrachtgever bij het zichtbaar maken van de inschrijvingen de mogelijkheid open kan houden om de deelnemers uit te nodigen hun prijzen aan te passen. VIANED voorziet dat daarmee een prijzenslag zal ontstaan die het toch al niet goede rendement op het geïnvesteerd vermogen van gww-ondernemingen verder onder druk zal zetten.

Een vierde aandachtspunt ligt op juridisch vlak. Gelet op de huidige regelgeving is het nodig om wijzigingen door te voeren in de UAR 2001 om elektronisch aanbesteden juridisch sluitend te krijgen.

Voor nadere informatie: VIANED, H. Dragt.
Tel. 0182 - 567 333.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie