Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Waarborgen meldplicht witwassen advocaten en notarissen

Datum nieuwsfeit: 01-11-2001
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/297
Den Haag

01 november 2001
Waarborgen meldplicht witwassen advocaten en notarissen geregeld

Vandaag hebben de Ministers van Financiën en van Justitie een nota van wijziging naar de Tweede Kamer gezonden in verband met regelen van de meldplicht voor advocaten en notarissen. De onverkorte werking van het beroepsgeheim van de advocaat of notaris in een vertrouwenspositie wordt wettelijk gewaarborgd.
De nota van wijziging vloeit voort uit het actieplan van het kabinet ter bestrijding van terrorisme waarin als een van de actiepunten snelle implementatie van de EU-witwasrichtlijn is opgenomen. In deze EU-richtlijn wordt de meldplicht voor witwastransacties uitgebreid met meerdere doelgroepen. Door de richtlijn worden ook advocaten en notarissen - als uitzondering op hun algemene beroepsgeheim- verplicht om vermoedens van witwassen te melden. Het gaat daarbij niet om de rechtshulpdiensten die de advocaat of notaris in zijn 'eigenlijke' functie verleent, maar om financieel-economische werkzaamheden zoals advisering over het beheren van geld of effecten, of het oprichten en beheren van rechtspersonen. Dat betekent - in de woorden van het wetsvoorstel - dat zodra: werkzaamheden "de bepaling van de rechtspositie van een client, diens vertegenwoordiging in rechte of het geven van advies over het instellen of vermijden van een rechtsgeding" betreffen, de meldplicht niet geldt.

Woordvoerder: drs. S.A.E. Schrover

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie