Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Willem Alexander en verloofde Máxima bezoeken Zaanstad

Datum nieuwsfeit: 01-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zaanstad
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

Kroonprins Willem Alexander en verloofde Máxima naar Zaanstad

woensdag 24 oktober 2001

Op donderdag 1 november aanstaande doen kroonprins Willem Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta Zaanstad aan. Het bezoek maakt deel uit van de Noord-Holland toer die het prinselijk paar voert langs Haarlem, Velsen, Zaanstad en Alkmaar. Zaanstad staat op het programma vanwege haar industriële achtergrond. Burgemeester R.Vreeman van Zaanstad geeft daarover in restaurant De Hoop op dSwarte Walvis op de Zaanse Schans een uiteenzetting over de industriële ontwikkeling van de Zaanstreek. In het Zaans Museum praten prins Alexander en Máxima met een vertegenwoordiging van het Buitenlands Vrouwen Overleg over het werk van het BVO en over de positie van de buitenlandse vrouwen.

De route in Zaanstad start bij pont Buitenhuizen en gaat per bus via Westzaan naar de Zaanse Schans in Zaandam. Op de Zaanse Schans vindt een wandeling plaats langs het Zaanse erfgoed plaats waarbij stadgenoten de gelegenheid krijgen het prinselijk paar van dichtbij te begroeten. Het Zaanse bezoek van het prinselijk paar eindigt in het Zaans Museum.

TV Noord-Holland zendt van het bezoek livebeelden uit van de Zaanse Schans maar ook van de andere steden die het prinselijk paar aandoen. De NOS geeft ´s avonds vanuit de Zaanse Schans (de Klompenmakerij) een verslag van de Noord-Holland toer. De presentatie hiervan is in handen van Maartje van Weegen.

Het gedetailleerde programma van Zaanstad:

12.10 uur: Aankomst van het prinselijke paar in Zaanstad bij pont Buitenhuizen (Assendelft Zuid). Hier stapt het paar over van de draagvleugelboot in de koninklijke touringcar.

De bus rijdt via de rotonde bij Buitenhuizen, de Nauernaseweg (Nauernasepolder) en de Westzanerweg (Westzanerpolder) naar Westzaan.

12.15 uur: Na de Westzanerbrug slaat de bus af richting Overtoom. Vervolgens passeert het prinselijk paar het Zuideinde, de J.J.Allanstraat en de Kerkbuurt.

12.20 uur: Aan het eind van de Kerkbuurt draait de koninklijke bus rechtsaf de Provincialeweg (N515) op. Via de Omgelegde Guisweg (langs het Hoofdbureau van Politie) komt de bus op de Guisweg en passeert het KFC-complex. Dan volgen de spoorwegovergang, de Guisweg en de Julianabrug. Voor de hoofdingang van de Zaanse Schans stopt de bus en stapt het prinselijk paar uit.

12.30 uur: Kroonprins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta worden begroet door burgemeester R.L. Vreeman van Zaanstad en mevrouw A. Andres en de heer V. Moussault van de Stichting de Zaanse Schans.

Hierna volgt een wandeling over de Kalverringdijk naar restaurant De Hoop op dSwarte Walvis, waar een korte lunch wordt genomen. Tijdens dit intermezzo vertelt burgemeester R.L. Vreeman over de industriële ontwikkeling van Zaanstad en de Zaanstreek.

13.10 uur: Na de lunch vervolgt het prinselijk paar de wandeling over de Zaanse Schans. Na de mosterdmolen de Huisman lopen prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta enkele tientallen meters het voetpad van de Kalverringdijk op en kijken uit over het molenpanorama met de molens De Poelenburg, De Kat, De Zoeker, De Os en De Bonte Hen.

Via het Zeilenmakerspad gaat het vervolgens langs het Bezoekerscentrum van de Zaanse Schans richting Zaans Museum.

13.20 uur: In het Zaans Museum vindt een gesprek plaats met het Buitenlands Vrouwen Overleg. Hier wordt nader ingegaan over het werk van het BVO en de positie van de allochtone vrouw.

13.30 uur: Aansluitend voert de muziek- en dansgroep van het BVO een dans-act op. Bij goed weer vindt dit plaats op het bordes voor het Zaans Museum; bij regen zal het optreden plaatsvinden in de tijdelijke expositieruimte van het museum.

13.40 uur: Te voet lopen de kroonprins en zijn verloofde naar de gereedstaande koninklijke bus op het grote parkeerterrein en nemen afscheid van Zaanstad. Hierna vertrekt de bus richting Alkmaar. Het programma onderdeel Zaanstad komt hiermee ten einde.

Tips:
Bewoners die het prinselijk paar langs de busroute willen zien, doen er goed aan langs de linkerzijde van de weg te staan. Het paar zit tijdens de bustocht namelijk aan de chauffeurskant!

Bewoners die het prinselijk paar op de Zaanse Schans willen zien, doen er goed per fiets, bromfiets of openbaar vervoer te komen. Laat uw auto alstublieft thuis. De parkeerruimte van de Zaanse Schans is te beperkt in omvang om de te verwachte hoeveelheid bezoekers op te vangen.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Tijdens het bezoek van het prinselijk paar wordt het fietspad langs de Kalverringdijk tussen Wormerland en de Zaanse Schans tijdelijk afgesloten. Dit gebeurt van 11.00 uur tot 14.00 uur. Na beëindiging van het prinselijk bezoek aan de Zaanse Schans wordt het fietspad weer opengesteld.

De Leegwaterweg wordt tijdens het bezoek van 11.00 tot 14.00 uur tijdelijk voor het verkeer afgesloten. Uitzondering wordt gemaakt voor bestemmingsverkeer van en naar bedrijven aan de D. Sonoyweg en voor hulpverleningsorganisaties.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie