Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opel Omega 2.5 DTI 24V met nieuwste motortechnieken

Datum nieuwsfeit: 01-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Carros

Opel Omega 2.5 DTI 24V

Geavanceerde techniek voor de nieuwste generatie 6-cilinder turbodieselmotor

(01 november 2001)

De Omega met de nieuwe 2.5 DTI 24V krijgt - zoals de naam al aangeeft
- de allernieuwste motortechnieken mee: common-rail directe dieselinspuiting, elektronische regeling, vier kleppen per cilinder en een intercooler. Naast de nieuwe krachtbron is er nog een andere belangrijke noviteit te melden: de Omega 2.5 DTI 24V is naar keuze te leveren met een handmatig geschakelde versnellingsbak of een 5-versnellingsautomaat. Een primeur.

Het resultaat is zo verfijnd en dynamisch dat de nieuwe Omega dieseluitvoering zelfs de meest veeleisende zakelijke rijders zal aanspreken. De krachtbron doet niet alleen opmerkelijk soepel, rustig en economisch zijn werk, maar levert ook imposante prestaties. De direct ingespoten 6-cilinder lijnmotor levert 110 kW (150 pk) en een maximale trekkracht van maar liefst 300 Nm. Die laatste waarde blijft tussen 1.750 en ruim 3.000 toeren gelijk. Kortom: het signalement van een zeer soepel motor.

Uiteraard krijgt de nieuwe dieseluitvoering ook alle andere verbeteringen mee die in modeljaar 2002 binnen de Omega-lijn worden doorgevoerd. Uiterlijke details als de opvallende honingraat grille, maar ook technische verfijningen als de montage van een nog beter infotainment systeem. In landen waar RDS-TMC verkeersinformatie beschikbaar is (zoals ons land) speelt het navigatiesysteem nu dynamisch in op het verkeersbeeld.

Een ander opvallend hightech snufje: op de Omega Stationwagen is vanaf het voorjaar een DVD-systeem met monitor leverbaar, zodat de achterpassagiers onderweg een film kunnen kijken of bijvoorbeeld een spel kunnen spelen of naar een CD kunnen luisteren. Ook een camcorder kan op het systeem worden aangesloten.

Zes cilinders: sterker, soepeler en zuiniger
De nieuwe dieselkrachtbron betekent op alle gebieden een stap vooruit. De direct ingespoten 2.5-liter DTI levert 15 procent meer vermogen en heeft maar liefst 20 procent meer trekkracht in huis dan zijn voorganger met dezelfde cilinderinhoud. Toch is zijn brandstofverbruik beduidend lager. Zelfs in combinatie met de automaat is het voordeel nog altijd 3 procent, terwijl de handgeschakelde Omega 2.5 DTI 24V een fikse 5 procent minder verbruikt dan zijn voorganger.

Overigens wordt de 6-cilinderkrachtbron geleverd door BMW Motoren GmbH in Steyr, Oostenrijk. Deze krachtbron is speciaal voor de Omega aangepast. De 5-versnellings-automaat komt uit eigen huis: de GM-fabriek in Straatsburg, Frankrijk. De voortreffelijke rijeigenschappen van de 6-cilinder zijn onder andere terug te voeren op de directe inspuiting, in dit geval een common-rail systeem dat met een maximale druk van 1.350 bar kan werken en de brandstofinspuiting bijzonder exact regelt. Bovendien wordt de dieselbrandstof via de centraal geplaatste injectoren extreem fijn en gelijkmatig in de zes verbrandingskamers verneveld. Een zogenaamde pilot inspuiting - een minuscule hoeveelheid brandstof die kort voor de hoofdinspuiting wordt verneveld - brengt de verbranding gelijkmatig op gang. Dat verlaagt de geluidsproductie en laat de motor vooral in de startfase merkbaar gelijkmatiger lopen. Overigens heeft ook de relatief lage compressieverhouding (17,5 op 1) en een uitgebreide isolatie aangename effecten. De 2.5 DTI 24V is van zijn injectoren tot de oliepan op business class prestaties afgestemd.

Hydraulische motorsteunen, lichtmetalen cilinderkop De zeer gelijkmatige loop van de 2.5 DTI 24V is bijvoorbeeld ook terug te voeren op constructiedetails als de sterke gietijzeren motor, waarbinnen de cilinderbussen ver omlaag doorlopen om een nog stabieler geheel te creëren. Een trilling demper op de krukas en (in de handgeschakelde versie) een speciaal dubbel gebalanceerd vliegwiel verfijnen dat nog eens. De allerlaatste vibraties worden weggedempt door variabel werkende hydraulisch motorsteunen. Die zijn extra soepel wanneer de motor stationair loopt, maar worden steviger wanneer de grens van 950 toeren per minuut wordt overschreden.

In de lichtmetalen cilinderkop zijn twee bovenliggende nokkenassen te vinden, die telkens vier kleppen per cilinder bedienen. Overigens heeft die oplossing vooral grote voordelen voor het rendement en de emissie van de 6-cilinder. In benzineversies zal zon 24-kleppenversie vanwege een betere lucht- en uitlaatgasstroming doorgaans resulteren in grotere prestaties, maar in dit geval is voor de vier kleppen oplossing om een andere reden gekozen. Nu kunnen de injectoren perfect centraal worden geplaatst en hebben de verbrandingskamers een zeer gunstige vorm. Bovendien zijn de beide inlaatkanalen zodanig geconstrueerd dat een ervan een wervelingseffect aan de toestromende lucht meegeeft.

Optimale werking
De afmetingen van de motor zijn vrijwel gelijk aan de BMW-uitvoering. Dat neemt niet weg dat letterlijk alles eromheen speciaal voor de Omega is ontwikkeld. Inclusief het elektronische motormanagement.

Nog enkele voorbeelden van Opel-specifieke onderdelen aan deze motor: een door Opel ontwikkelde luchtmeter in de inlaat (met hete film techniek), de oliepan en de brandstofkoeler. Die laatste bestaat uit een opvallend uitgebreid systeem dat over ongeveer een halve meter onder de auto te vinden is. Warme lucht van motor en uitlaat wordt van die plek weggevoerd, zodat het systeem optimaal gebruik kan maken van de koelende lucht onder de auto. Het geheel voorkomt dat de brandstof kan gaan schuimen en garandeert dus steeds een optimale werking van inspuiting en krachtbron.

Een elektro-pneumatische eenheid zorgt voor de verstelling van de turbo. De stand van de geleideschotjes beïnvloedt de hoek waaronder de gassen tegen het schoepenwiel aankomen. Die variabele geometrie zorgt ervoor dat de turbo ook bij lage snelheden alert op gasgeven reageert. Bovendien is de efficiency van de turbo - in samenwerking met de intercooler - in de hogere toerengebieden flink verbeterd.

De nieuwe DTI levert 110 kW (150 pk) bij 4.000 toeren. Een aspect dat in de praktijk nog veel belangrijker is: de maximale trekkracht van 300 Nm wordt over een zeer breed gebied geleverd, van 1.750 tot ruim 3.000 toeren. De Omega 2.5 DTI 24V komt daarmee heel vlot uit de startblokken en heeft eigenlijk altijd trekkracht beschikbaar. Zo realiseert hij de inhaalsprint van 80 naar 120 kilometer per uur in de vijfde versnelling binnen 12,5 seconden. Een dikke drie seconden sneller dan zijn ook al niet bepaald trage voorganger. Hoe vlot de Omega rijdt, illustreert ook de sprinttijd naar 100 kilometer per uur: 10,5 seconden. Bovendien laat hij een topsnelheid van 208 kilometer per uur noteren.

Laag verbruik
Des te opvallender is het dat de gemiddelde waarde (MVEG) van het brandstofverbruik een opvallend economische 7.6 liter op 100 kilometer bedraagt (1 op 13,2). Zeer gunstig voor een grote auto uit de representatieve klasse. Hij voldoet aan de strenge Euro 3 milieunormen.

De Omega 2.5 DTI 24V kent als gezegd uitstekende milieutechnische eigenschappen. Daarvoor tekenen een primaire katalysator kort op de motor, een hoofdkatalysator onder de vloer en een uitlaatgasrecirculatie om de uitstoot van NOx terug te dringen. Op de Stationwagen en automaat versies worden die gerecirculeerde gassen extra gekoeld, wat nog eens betere waarden oplevert.

Uiteraard heeft de nieuwe Omega ook een stringent testprogramma doorstaan in extreem hete en zeer koude gebieden. Wat onder andere is terug te vinden in een zeer efficiënte verwarming, ook voor het brandstofsysteem. Ook rijden bij pool-temperaturen is dus geen probleem.

Nieuw: 5-versnellingsautomaat
Opel biedt op de Omega voor het eerst een 5-traps-versnellingsautomaat aan. De extra overbrengingsverhouding op de 2.5 DTI 24V zorgt voor een flink toegenomen dynamiek en biedt tegelijkertijd zeer comfortabele en ontspannen rijeigenschappen.

De automaat wordt elektronisch geregeld. Het brein kiest naar aanleiding van een groot aantal variabelen - zoals de stand van het gas, het toerental, de beschikbare trekkracht en de snelheid - de meest geschikte versnelling.

Om brandstof te sparen en trillingen tegen te gaan is de automaat verder uitgerust met een elektronisch aangestuurde lock-up converter op de derde, vierde en vijfde versnelling. Zodat ze op dat moment virtueel als vaste versnelling werken, zonder slip in de converter. De communicatie tussen al die geavanceerde componenten verloopt overigens over een zeer snel netwerk met een zogenaamde CAN-bus. Het doet denken aan een computer netwerk.

De rijder kan uit drie voorgeprogrammeerde standen kiezen: economy, sport en winter. De eerste wordt bij de start automatisch gekozen. In de sport-stand houdt de elektronica de versnellingen wat langer vast, zodat de motor verder doortrekt en dynamischer prestaties levert. In de winter-stand voorkomt de techniek zo veel mogelijk dat de wielen bij optrekken doorspinnen. De auto trekt dan in de derde versnelling, heel gelijkmatig, op. Deze stand kan tot 50 kilometer per uur worden ingeschakeld, maar schakelt boven de 80 kilometer per uur automatisch uit.

Uiteraard bewaakt de elektronica nog veel meer details aan het schakelkarakter. Ook met het oog op de veiligheid. Zo wordt terugschakelen bij te hoge toerentallen geblokkeerd en houdt de automaat wanneer nodig ook de actuele versnelling vast wanneer de tractieregeling actief is. Boven 8 kilometer per uur is het onmogelijk de achteruitversnelling in te schakelen. Nog zon detail: de contactsleutel kan alleen worden uitgenomen wanneer de automaat in de parkeer-stand staat.

DSA en verbeterde ESP
Een onderwerp dat inmiddels bijna vanzelf spreekt is de toepassing van een zelf stabiliserend DSA onderstel onder de Omega. Die Dynamic Safety wielophanging werkt met elasto-kinematische techniek die de wielstanden bij remmen aanpast aan verschillen in de grip.

Net als alle 6-cilinder Omega modellen krijgt de 2.5 DTI 24V standaard de nieuwe en verbeterde ESP (elektronisch stabiliteit programma) mee. Wat de dynamische stabiliteit naar een indien mogelijk nog indrukwekkender niveau brengt. Het systeem wordt gecombineerd met TC Plus tractiecontrole. Met andere woorden: onder vrijwel alle omstandigheden garandeert de techniek de best mogelijk tractie en stabiliteit.

Technische gegevens Omega 2.5 DTI 24V
Zescilinder lijnmotor, vier kleppen per cilinder, 2497 cc, compressieverhouding 17.5 op 1, 110 kW (150 pk) bij 4.000 tpm, 300 Nm bij 1.750 tot 3.000 tpm, topsnelheid Sedan 208 kilometer per uur (automaatversie 206 en Stationwagen 200 handgeschakeld en 200 automaat), acceleratie 0 naar 100 kilometer per uur in 10,5 (automaat 11) seconden, acceleratie 0 naar 100 kilometer per uur Stationwagen 11 seconden (11,5 automaat), brandstofverbruik Sedan 7.6 liter op 100 kilometer (automaat 8.6), brandstofverbruik Stationwagen 7.8 liter op 100 kilometer (automaat 8.7). Alle verbruiksmetingen gecombineerd volgens MVEG. De Omega 2.5 DTI 24V voldoet aan Euro 3.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...