Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief van NVMP aan Kok over terreurgolf en oorlog Afganistan

Datum nieuwsfeit: 01-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie


---

01-11-2001
Geachte minister-president Kok,
De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, (Nederlandse afdeling van de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (Nobelprijs voor de Vrede 1985)) was en is diep geschokt door de laffe terroristische aanslagen van 11 september op het World Trade Center en het Pentagon waarbij duizenden onschuldige slachtoffers vielen.

De verantwoordelijken voor deze daad moeten worden opgespoord, gearresteerd en berecht binnen de regels van het internationale recht. Hetzelfde geldt voor diegenen verantwoordelijk voor de verspreiding van miltvuur-bacterieën.

De terrorist Osama Bin Laden en zijn Al-Kaida netwerk zijn de hoofdverdachten van de aanslagen op het WTC en Pentagon. Het Afghaanse Taliban-regime verleent geen enkele medewerking aan diens opsporing en arrestatie.

Vanwege deze onwrikbare situatie toonde onze vereniging aanvankelijk begrip voor de inzet van militaire middelen om het internationale recht zijn loop te geven. Wij hoopten daarbij op een aantal korte en doelgerichte acties die de opsporing van Bin Laden zouden vereenvoudigen en het aantal slachtoffers zo gering mogelijk zouden laten. De nu al weken durende bombardementen leren helaas anders. Niet alleen is er sprake van een groeiend aantal burgerslachtoffers ten gevolge van afzwaaiende bommen tevens is er een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen en lijkt een humanitaire ramp met de winter voor de deur onontkoombaar.

Daarom moet er op korte termijn een humanitair hulpprogramma gerealiseerd worden. De VN heeft, bij monde van haar secretaris-generaal Kofi Annan, inmiddels gepleit voor het scheppen van ruimte voor humanitaire hulp.

Thans bestaan er onvoldoende veiligheidsmaatregelen in Afghanistan om afdoende hulp te verlenen. De Nederlandse regering zou daarom met nadruk moeten bepleiten dat er voorwaarden geschapen worden waaronder een goede hulpverlening wel mogelijk wordt, bij voorkeur onder regie van de VN .

Daarnaast zou de Nederlandse regering een protest moeten laten horen tegen het gebruik van clusterbommen waarvan gebruik in de omgeving van bevolkingscentra onverantwoord is.

Amerika heeft gesteld dat het gewapende ingrijpen gericht is tegen het Taliban-regime en niet tegen het Afghaanse volk. Bovenstaande maatregelen zouden die bewering kunnen staven en getuigen van oprechte medemenselijkheid.
H.O. Spanjaard, Voorzitter NVMP

---
NEDERLANDER WIJST KERNWAPENBELEID NAVO AF Uit het onderzoek blijkt ook dat het Nederlandse lidmaatschap van de VVD-achterban ze wSl noodzakelijk acht. Tevens wordt door 57% van de VVD-ers een wereld zonder kernwapens denkbaar geacht. <- BR> Commentaar
Terug naar de nieuwspagina

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie