Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Natuurgebiedsplan Uiterwaarden Nederrijn en Lek vastgesteld

Datum nieuwsfeit: 01-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
1004396400

Provincie Utrecht accordeert natuurgebiedsplan Uiterwaarden langs Nederrijn en Lek

De provincie Utrecht heeft op 30 oktober jl. het natuurgebiedsplan vastgesteld voor de Uiterwaarden van Nederrijn en Lek. Gedeputeerde staten hebben het gebiedsplan goedgekeurd onder voorwaarde dat het plan overeenstemt met de uitgangspunten van Ruimte voor de Rivier. Natuurgebiedsplannen vormen een belangrijk instrument voor het realiseren binnen de provinciegrenzen van de ecologische hoofdstructuur (EHS): het samenhangend stelsel van natuurgebieden dat de overheid in Nederland wil ontwikkelen. Binnen de EHS is het beheer en ontwikkelen van natuur mogelijk in gebieden waar het accent ligt op natuur of landbouw.

In natuurgebiedsplannen staat de begrenzing aangegeven van nieuwe en bestaande natuurgebieden en van ecologische verbindingszones. Tevens geven gebiedsplannen natuurdoelen aan met de bijbehorende hectaren. Het gebied van de Utrechtse uiterwaarden ligt binnen de gemeenten Rhenen, Amerongen, Wijk bij Duurstede, Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Lopik. Het betreft in totaal 1640 hectare. Het gebiedsplan is tot stand gekomen na overleg met betrokken organisaties en partijen, waaronder gemeenten, landeigenaren en organisaties op het gebied van natuurbescherming.

De provincie heeft voor alle natuurgebieden en ecologische verbindingszones de natuurdoelen op kaart gezet, zoals bijvoorbeeld soortenrijk grasland. Daarbij is voor elk gebied het streefbeeld van de natuurdoelen aangegeven. Het bereiken van eindstadia neemt heel wat jaren in beslag, afhankelijk van de beginsituatie. De subsidieregelingen die in de gebiedsplannen staan vermeld, helpen het gehele traject voor natuurontwikkeling van begin- tot eindstadium te doorlopen.

Subsidies voor ontwikkeling en beheer van natuur in natuurgebieden worden verleend op basis van de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000. Het betreft subsidies voor beheer, inrichting, functiewijziging (van agrarische hoofdbestemming naar natuurbestemming) en recreatie. De Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 is zowel beschikbaar voor particulieren als voor
natuurbeschermingsorganisaties. De regeling geeft de mogelijkheid om landbouwgebieden om te zetten in natuurgebieden. De waardevermindering van de grond wordt vergoed.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Adelei van der Velden, 030 - 258 3325 of per e-mail: adelei.van.der.velden@provincie-utrecht.nl .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie