Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Komst van de euro gunstig voor de Nederlandse pensioenen

Datum nieuwsfeit: 02-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht De Amersfoortse

DE KOMST VAN DE EURO IS GUNSTIG VOOR DE NEDERLANDSE PENSIOENEN

Amersfoort, 02-11-2001

De komst van de euro pakt gunstig uit voor de betaalbaarheid en waardevastheid van de Nederlandse pensioenen in de toekomst. Deze geruststellende woorden sprak de president van de Nederlandsche Bank, Dr. A.H.E.M. Wellink, afgelopen woensdag uit op een rede voor relaties van De Amersfoortse. In het kader van een sponsorbijeenkomst voor de Hersenstichting Nederland had De Inkomensverzekeraar haar prominente pensioenrelaties uitgenodigd voor een lezing met als thema "Vergrijst de euro uw pensioen?" Aansluitend debatteerde Dr. Wellink over deze materie met de bekende opinievormer Prof. Dr. W.S.P. (Pim) Fortuyn.

Gunstige uitgangspositie De euro draagt in de visie van de heer Wellink bij aan een stabiel macro-economisch klimaat en betere beleggingsrendementen. Hij verwacht niet dat de euro op lange termijn een bedreiging voor het Nederlandse pensioenstelsel vormt. Door het Europese monetaire beleid, gericht op prijsstabiliteit, en het lage niveau van de Europese inflatie zal de koopkracht, dus ook die van de gepensioneerde, op peil blijven. De grotere interne markt biedt, door de mogelijkheid om aandelen- en obligatiebeleggingen beter te spreiden, aan pensioenfondsen en verzekeraars kansen om hogere beleggingsrendementen te behalen bij een geringer risico. Dit heeft vanzelfsprekend een gunstige invloed op de pensioenpremies. Mits op tijd ingestapt, behoeven de recente koersdalingen daarbij nog geen aantasting te betekenen voor de langjarige rendementen.

Ingrijpende maatregelen nodig Niet de komst van de euro maar de voortgaande vergrijzing in Europa vormt de grootste bedreiging voor pensioenen die middels een omslagstelsel gefinancierd worden. Om de overheidsuitgaven in de hand te kunnen houden, zal het niveau van de sociale zekerheidsvoorzieningen, inclusief AOW, zeker moeten dalen en zullen de Europese landen in de komende jaren ingrijpende maatregelen dienen te nemen; de arbeidsparticipatie moet sterk toenemen en de staatsschulden dienen afgebouwd te worden. Ook de fiscale harmonisatie dient aangepakt te worden. De pensioenstelsels en de fiscale behandeling van pensioenen, zowel in de opbouw- als in de uitkeringsfase, in de Europese lidstaten moeten naar elkaar toe groeien om het vrije verkeer van werknemers te stimuleren. Wellink waarschuwt bovendien de Nederlandse regering, die naar zijn mening niet alert genoeg reageert op de inflatie in Nederland, die veel hoger is dan het Europese gemiddelde. Je kunt niet achterover leunen en erop vertrouwen dat de Europese beleidsrichtlijnen automatisch hun werk doen.

Ondanks de gunstige uitgangspositie die de euro biedt, blijven er dus nog genoeg redenen over om kritisch naar de eigen pensioensituatie te kijken en zonodig zelf aanvullende maatregelen te treffen. Het is immers maar de vraag of alle Europese landen tijdig de nodige maatregelen nemen om de kosten van de vergrijzing te dekken. Bovendien blijft de hoogte en ingangsleeftijd van de AOW onder druk staan.

Na het debat heeft Drs. F.A.W.M. Roemen, directievoorzitter van De Amersfoortse, een cheque aangeboden aan de Hersenstichting Nederland, de beide sprekers wekten geheel belangeloos mee. Door het organiseren van deze lezing en het aansluitende debat, bevestigt De Amersfoortse haar toonaangevende positie als inkomensverzekeraar, ook op pensioengebied.


De Amersfoortse Verzekeringen
Drs R.J.M. Otten
directeur Commerciële Zaken & Marketing
Telefoon: (033) 464 2418reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie