Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Westervoort rekent huisvuil-ophaal af per container

Datum nieuwsfeit: 02-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Westervoort
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Westervoort

Westervoort gaat containers tellen Het hoe en waarom van Diftar

Westervoort gaat tellen hoe vaak inwoners hun groene en grijze container laten legen. Als inwoner krijgt u straks een rekening op maat voor de hoeveelheid afval die u laat afvoeren. Minder afval is beter voor het milieu en straks dus ook voor uw portemonnee.

De gemeenteraad heeft besloten dat in de gemeente Westervoort het diftarsysteem wordt ingevoerd. Diftar staat voor geDIFferentieerde (=verschillende) TARieven. Dit houdt in dat ieder huishouden gaat betalen voor de hoeveelheid afval die het laat afvoeren. Met Diftar wordt milieubewust gedrag beloond, net zoals dat bij gas, water en elektra het geval is. U kunt uw afvalstoffenheffing verlagen door minder afval aan de straat te zetten. Met Diftar wil de gemeente, samen met u, proberen de hoeveelheid afval te verminderen. Tijdens de invoering van het nieuwe systeem geeft de gemeente voorlichting en tips hoe u tot vermindering van uw huishoudelijk afval kunt komen.

Het uitgangspunt is dat de invoering van Diftar budgettair neutraal is.

Inmiddels heeft 25% van de Nederlandse gemeenten een vorm van Diftar. Huishoudens in deze gemeenten zijn over het algemeen goedkoper uit. Uit onderzoek komt naar voren dat Diftar leidt tot een vermindering van het totale afvalaanbod met 15 tot 20% en dat de scheiding van bijvoorbeeld glas, papier, textiel en groente-, fruit- en tuinafval met 10 tot 20% toeneemt.

Westervoort heeft gekozen voor Diftar op basis van volume en frequentie, zoals dat zo mooi heet. U betaalt voor de maat van de groene en grijze container die u kiest en het aantal keer dat u deze laat legen. Het afval wordt dus NIET gewogen, zoals in sommige gemeenten gebeurt. Of uw container propvol is of bijna leeg dat maakt niet uit: u betaalt voor het aantal keer dat de huisvuilwagen uw container leegt. Het is dus slim om alleen volle containers te laten legen.

De grijze en groene containers worden voorzien van chips. Deze chips zijn gekoppeld aan uw adresgegevens. De computer op de huisvuilwagen herkent de chips en registreert het aantal keren dat u de container laat legen. Hierdoor kan de juiste rekening op de juiste deurmat vallen. Het aanbrengen van de chips op de containers gebeurt in de 1e helft van 2002, u ontvangt hierover nog apart bericht.

Naar verwachting beginnen we in de zomer van 2002 met Diftar op proef. U betaalt dan nog gewoon het vaste tarief van de afvalstoffenheffing. De daadwerkelijke invoering is gepland op 1 januari 2003.

Voor dat Diftar ingevoerd wordt is er nog veel werk te verrichten. Het succes van Diftar valt of staat met het hebben van een breed draagvlak bij de bevolking en met een zorgvuldige voorbereiding. En dat vergt tijd en inspanning. Desondanks verwachten wij dat de geplande datum van 1 januari 2003 kan worden gehaald.

U wordt op de hoogte gehouden via deze gemeentepagina en diftarkranten die huis-aan-huis worden verspreid. Voor meer informatie kunt u op donderdag en vrijdag contact opnemen met mevrouw A. de Graaf, afdeling AJZ/VROM, tel. (026) 3179514.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie