Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eredoctoraat voor bewegingswetenschapper Han Kemper

Datum nieuwsfeit: 02-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 30/10/2001


---

Eredoctoraat voor bewegingswetenschapper Han Kemper

De Semmelweis Universiteit in Budapest, Hongarije heeft de VU-hoogleraar Gezondheidskunde, Han Kemper, onderscheiden met een eredoctoraat. Hij zal de bijbehorende versierselen op vrijdag 9 november 2001 in ontvangst nemen in de aula van deze prestigieuze universiteit en aansluitend een gastcollege verzorgen onder de titel: "35 years of research: is it worth a doctor honoris causa?"

Semmelweis was een Hongaarse arts (1818-1865) die in een Oostenrijks ziekenhuis via een epidemiologisch onderzoek ontdekte dat de grote sterfte van kraamvrouwen (30%) veroorzaakt werd door besmetting via de handen van de studenten die assistentie verleenden bij de geboorte. Zijn ontdekking is tijdens zijn leven echter door de medische wetenschap nooit erkend. Met de Semmelweis Universiteit bestaat sinds 1995 een formele samenwerkingsovereenkomst en is er ook sprake van een studenten- en docentenuitwisseling op basis van het Socrates programma. Kemper zelf werkt al bijna 20 jaar een informeel samen met staf en studenten van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Sportwetenschappen van de Hongaarse universiteit. Dit gebeurt in de vorm van gezamenlijke onderzoeksprojecten, gastcolleges, postdoc begeleiding en adviezen over onderwijspakketten voor een mastersprogramma in de Bewegingswetenschappen.

In Nederland geeft Kemper sinds 1974 leiding aan het Amsterdamse Groei en Gezondheids Onderzoek (AGGO). Dit onderzoek volgt enkele honderden kinderen die van hun twaalfde tot hun achttiende jaar - dus gedurende de middelbare schoolleeftijd - jaarlijks ondervraagd en onderzocht worden. Zodoende wordt de relatie onderzocht tussen, enerzijds, de gezondheid (in de breedste betekenis) en de leefgewoonten (zoals lichaamsbeweging, voeding, roken, alcoholgebruik en stress) van deze jongeren. Na de middelbareschool periode (12-18 jaar) is het onderzoek voortgezet met metingen op 21, 28, 32 en 36 jarige leeftijd. De laatste metingen waren in 2000 en het AGGO beslaat dus nu een longitudinale periode van bijna 25 jaar. Uniek is de geringe uitval: van de oorspronkelijk 600 12 jarigen, deden op 36 jarige leeftijd nog steeds 450 mee! Dit wordt bereikt door de proefpersonen veel te informeren over hun eigen resultaten. Op 6 oktober werd op de VU voor hen hun partners en kinderen een drukbezochte reünie georganiseerd.

Kemper over de resultaten van het AGGO: "Gebleken is onder andere dat tieners gedurende hun middelbare schooltijd de neiging hebben minder te gaan bewegen en ongezonder te gaan eten: enerzijds teveel vet en eiwitten, anderzijds te weinig koolhydraten. Bovendien blijkt de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te dalen van gemiddeld 10 uur per week op 13 jarige leeftijd tot minder dan één uur per week vanaf 21 jarige leeftijd. Dat zou volgens de Nederlandse norm voor gezond bewegen minstens drieëneenhalf uur per week moeten zijn! De door ons gesignaleerde trends zijn verontrustend want het gecombineerde gedrag van slecht eten en weinig bewegen kan op termijn ziek maken. Zo heeft op 36-jarige leeftijd de helft van de mannen en eenderde van de vrouwen overgewicht. Dit leidt tot verhoogde bloeddruk, hogere cholesterol gehaltes, dunnere en slappere spieren, poreuze botten en dichtslibbende kransslagaderen.

Het bijzondere van het AGGO is dat we met de verzamelde kennis nu voor twee van de drie 13-jarige scholieren kunnen voorspellen of ze op latere leeftijd een verhoogd risico op bepaalde ziekten zullen lopen. Dat is een belangrijk gegeven: als je weet voor wie overgewicht een potentieel gevaar is, kun je daar gerichte, preventieve maatregelen op nemen."

In oktober 2000 is het boek van Han Kemper, "Groei en gezondheid in Nederland", verschenen. Het boek is een vertaling en bewerking van Engelstalige wetenschappelijke publicaties, die reeds eerder verschenen zijn in de internationale literatuur.

Han Kemper is hoogleraar Gezondheidkunde met betrekking tot het bewegen en werkt binnen het Instituut voor ExtraMuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO) van het VU medisch centrum. In 1998 ontving Kemper al een eredoctoraat van het St. Mary"s College van de University of Surrey te Engeland. Hij is sinds 2000 lid van de Gezondheidsraad, het orgaan dat de Nederlandse regering wetenschappelijke adviezen geeft over vraagstukken op het gebied van de gezondheidszorg en de relatie tussen gezondheid en het milieu.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie