Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumptie in augustus groeit 2,4%

Datum nieuwsfeit: 02-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Consumptie in augustus groeit 2,4%

De binnenlandse individuele consumptie in augustus is met 2,4% toegenomen, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Het volume van de bestedingen aan goederen is 2,8% groter. Bij de consumptie van diensten bedraagt de groei 2,1%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De consumptiegroei in 2001 blijft achter bij die in voorgaande jaren. Gemiddeld over de eerste acht maanden van 2001 is het volume van de binnenlandse consumptie 1,7% groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. Over geheel 2000 kwam de groei nog uit op 3,5%.

Volume bestedingen aan duurzame goederen neemt 2,6% toe De volumestijging van de bestedingen aan duurzame goederen in augustus komt uit op 2,6%. De positieve ontwikkeling bij onder meer de aankoop van textiel en kleding, consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen compenseert de daling die zich voordoet bij de bestedingen aan lederwaren en schoeisel, woninginrichting en vervoermiddelen. Aan vervoermiddelen is in alle maanden van dit jaar, met uitzondering van juli, minder uitgegeven dan in de overeenkomstige maand van vorig jaar.

Consumptie diensten neemt minder snel toe
De volumegroei van de bestedingen aan diensten in de eerste acht maanden van dit jaar blijft duidelijk achter bij die in eerdere jaren. Aan diensten is 2,6% meer geconsumeerd. Over geheel 2000 bedroeg de stijging nog 3,6%. De tot nu toe gemeten groei bij vervoers- en communicatiediensten is minder hoog dan in voorgaande jaren. Gemeten over de eerste acht maanden is een lichte volumedaling zichtbaar bij de bestedingen aan horecadiensten en aan financiële en zakelijke diensten. Bij de uitgaven aan medische en maatschappelijke diensten trekt de groei in deze periode echter juist aan.
---
Technische toelichting
Deze macro-economische consumptiecijfers sluiten aan op de uitkomsten van de Nationale rekeningen 2000 en de bijbehorende Kwartaalrekeningen. De uitkomsten voldoen aan de internationale richtlijnen voor het samenstellen van Nationale rekeningen (ESR'95). Het persbericht beschrijft de ontwikkeling van de binnenlandse werkelijke individuele consumptie. Dit begrip omvat alle bestedingen die rechtstreeks ten goede komen aan individuele consumenten, ongeacht of deze daarvoor zelf betalen of dat de overheid of een derde (b.v. een verzekeraar) dit doet. Het gaat om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën. Het in de tabel opgenomen begrip 'nationale consumptie' bevat in tegenstelling tot de term 'binnenlandse consumptie' wel de bestedingen van Nederlandse ingezetenen in het buitenland, maar niet de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode van voorgaand jaar. De ontwikkelingen (volumemutaties) zijn voor prijsveranderingen gecorrigeerd. Weersomstandigheden en de samenstelling van de koopdagen kunnen van invloed zijn op de uitkomsten van de maandcijfers. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een maandag of dinsdag. Voor deze effecten is niet gecorrigeerd. De juli- en augustuscijfers over de ontwikkeling van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen zijn nog niet voldoende betrouwbaar om apart te publiceren.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie