Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorlichtingsdag Rijksuniversiteit Groningen

Datum nieuwsfeit: 02-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Nummer 154 25 oktober 2001

Vierduizend bezoekers verwacht

Voorlichtingsdag voor aankomende studenten

Duitse aspirant-studenten
Programma
Bachelor-masterstructuur
Informatiemarkten en muziek
Noot voor de pers

Alle ruim zestig opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen presenteren zich aan aspirant-studenten op vrijdag 2 november 2001, in een ononderbroken programma van 9.30-18.00 uur. Ook is er een uitgebreid lezingenprogramma, waarin thema's als 'studeren en geld', 'studiekeuze', 'loting en selectie' en 'het verschil tussen HBO en WO' aan bod komen.

Rector Magnificus, prof.dr. D.F.J. Bosscher houdt tweemaal een voordracht waarin hij ingaat op de vraag waarom het een verstandige keuze zou kunnen zijn om een studie aan de RUG te volgen. Speciale aandacht is er voor de invoering van de bachelor-masterstructuur aan de Groninger universiteit. Het evenement vindt plaats in de binnenstad van Groningen, in het Academiegebouw, het Harmoniecomplex en congrescentrum het Tehuis. De bezoekers kunnen informatie verzamelen over alle studies die hun interesseren, door het volgen van korte inleidingen die elke studie minimaal twee keer aanbiedt. Ook is er de mogelijkheid uitgebreid van gedachten te wisselen met studenten, docenten en studieadviseurs. Verder is een grote informatiemarkt over voorzieningen voor studenten en het studentenleven. Optredens van de Groninger muziekgroep Koi maken de dag compleet.

Duitse aspirant-studenten

Ook Duitse aspirant-studenten kunnen alles te weten te komen over hun mogelijkheden om een studie in Groningen te volgen. Voor een groeiend aantal Duitse aspirant-studenten is Groningen namelijk een aantrekkelijke studiestad. Speciaal voor hen is er een lezing getiteld 'Studieren in Groningen, Möglichkeiten für angehende Deutsche Studenten'.

Programma

De ruggengraat van de dag wordt gevormd door de voorlichting over de opleidingen. Hier komen vragen aan bod als: hoe is de studie opgebouwd, wat zijn de profiel- en pakketeisen, en wat zijn de beroepsperspectieven? Het lezingenprogramma over thema's die met studeren en student-zijn te maken hebben, kent de volgende onderdelen: studeren en geld, loting en selectie, studiekeuze, studie en arbeidsmarkt, bèta en techniek studeren, tijdens je studie naar het buitenland?, studeren in het buitenland, student, sport en cultuur, doorstuderen na het HBO en het verschil tussen WO en HBO.

Bachelor-masterstructuur

Het hoger onderwijs in Nederland wordt de komende jaren ingericht volgens het bachelor-master model. Het onderwijs aan de RUG kent daarom per 1 september 2002 twee fases. Studenten die dan beginnen met hun studie volgen eerst een driejarige bacheloropleiding. Vervolgens kunnen ze doorstromen naar een (meer specialistische) masteropleiding van 1 of 2 jaar, in Groningen of elders. Niet alle opleidingen van de RUG starten in 2002, een aantal begint een jaar later. Op de voorlichtingsdag vinden twee lezingen plaats waarin de stand van zaken en de plannen van de RUG op dit gebied worden geschetst.

Informatiemarkten en muziek

In het Academiegebouw zijn twee informatiemarkten ingericht. In de Spiegelzaal presenteren de studentenorganisaties en de studentenverenigingen van de RUG zich. De ACLO (studentensport), cultureel studentencentrum USVA, het Groninger studentenpastoraat, de KEI (Kommissie Eerstejaars Introductie) en de algemene studentenverenigingen laten de aankomende studenten zien wat ze in huis hebben. Informatie over aanmelding en plaatsing, huisvesting, studiefinanciering en studiebegeleiding is verkrijgbaar op de eerste verdieping van het Academiegebouw. Tussen 11.30 en 14.30 uur treedt de Groninger muziekgroep Koi op, in de kantine van het Harmoniecomplex. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie bellen met de onderwijsinformatielijn: tel (050) 363 80 25. Meer algemene informatie kunnen aspirant-studenten altijd vinden op de website van de universiteit www.rug.nl.

Noot voor de pers

Nadere inlichtingen: Joke Jalvingh, tel. (050) 363 80 66 (werk)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie