Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe economie meegesleept in algehele economische neergang

Datum nieuwsfeit: 02-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PRICEWATERHOUSECOOPERS

Nieuwe economie meegesleept in algehele economische neergang

NIEUWE ECONOMIE MEEGESLEEPT IN ALGEHELE ECONOMISCHE NEERGANG

Het inzakken van de wereldeconomie heeft ook de tekenen van herstel in Europas zwaarbelaagde internetsector weggevaagd. Als de marktomstandigheden niet ingrijpend veranderen, loopt tot 30% van de dot.coms het gevaar binnen een jaar failliet te zijn. Dit blijkt uit de laatste editie van PricewaterhouseCoopers Internet 150, een studie van de cash burn rates en koersontwikkelingen van de hondervijftig belangrijkste beursgenoteerde internetbedrijven in Europa die elke drie maanden wordt gehouden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services en Fletcher Advisory, strategie-adviseurs voor e-business.

Het percentage winstgevende bedrijven in de Internet 150-index daalde van 38% eind 2000 naar 24% in de eerste helft van dit jaar. Ook de gemiddelde cash burn rate verslechterde in deze periode: van 17 maanden naar 11 maanden. Uit dit laatste onderzoek, waarin naar de resultaten over een heel jaar is gekeken, blijkt dat de aandelen in de dot.comsector het afgelopen jaar gemiddeld 80% in waarde zijn gedaald en dat de totale marktwaarde van de sector nog maar EURO 54 miljard bedraagt. Eind 2000 was dat nog EURO 200 miljard.

Door de economische tegenwind en uitgestelde investeringen, met name in nieuwe technologie, zijn de omzetten van de B2B-bedrijven voor het vierde opeenvolgende kwartaal gelijk gebleven op gemiddeld EURO 10 miljoen. Net als op de traditionele consumentenmarkt, zijn de omzetten op de B2C-markt daarentegen het hele jaar door gestegen. Het gemiddelde was EURO 14 miljoen in het tweede kwartaal van 2001, tegenover EURO 6 miljoen in het tweede kwartaal van 2000. Hoewel de groeicijfers in het tweede kwartaal licht daalden, groeit de B2C-markt nog steeds sneller dan het aantal particuliere internetaansluitingen, wat erop wijst dat de individuele consument steeds meer uitgeeft op het net. Daar liggen dus goede kansen voor B2C-bedrijven.

Matthew Wilde, partner bij PricewaterhouseCoopers, merkte over de uitkomsten het volgende op:

'Een jaar geleden werkte de nieuwe economie nog volgens nieuwe regels, waarbij groeikansen belangrijker werden gevonden dan winst. Vandaag zien we dat ook internetbedrijven aan de spelregels van de oude economie gebonden zijn, dat alles draait om winstgevendheid en dat de B2C-bedrijven meeprofiteren van de consumentenbestedingen.

Hoewel de toekomst er voor grote delen van de sector somber uitziet, wisten de 25 best presterende Europese internetbedrijven tussen januari en september hun positie te consolideren. Ze deden het zelfs beter dan de FTSE 100 en verloren slechts een fractie van hun waarde.

Volgens Matthew Wilde komt dit omdat: deze overlevers steeds meer op traditionele bedrijven beginnen te lijken. Ze stellen hun groeidoelen wat lager, maken minder kosten en zijn winstgevender.

Volgens PwC zullen vooral gemengde bedrijven, traditionele bedrijven met een internetdivisie, van de ontwikkelingen profiteren. De online-divisies van dergelijke bedrijven maken nu al 75% van de totale Europese internetsector uit, en verwachten gemiddeld maar de helft van de tijd nodig te hebben om winstgevend te worden.

Pure internetbedrijven hebben een dubbele slag te verwerken gekregen: de ontgoocheling van de beleggers én een algehele economische malaise. Nu ze het zonder externe financiering moeten doen, zijn deze bedrijven gedwongen hun business models te herzien en zo snel mogelijk winstgevend te worden,' aldus Toby Jennings, director bij Fletcher Advisory.


02 nov 01 13:28

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie