Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leiden vindt duurzaam bouwen belangrijk

Datum nieuwsfeit: 02-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Nu milieubewust bouwen, denkend aan later

Leiden vindt duurzaam bouwen belangrijk

Composttoiletten, regenwateropvang, zonne-energie, lemen wanden en grasdaken: een aantal mogelijke toepassingen van duurzaam bouwen bij de verbouwing en uitbreiding van Kinderboerderij Merenwijk.

BOUWEN EN WONEN - Leiden vindt duurzaam bouwen belangrijk. Onder duurzaam bouwen (dubo) verstaan we het zodanig bouwen dat zo min mogelijk negatieve effecten op het milieu en de menselijke gezondheid ontstaan, gedurende de hele levensloop van het bouwwerk en de gebouwde omgeving. 'Oftewel, nu milieubewust bouwen, maar denken aan later. Dus niet doorschuiven van milieuproblemen naar volgende generaties', legt Mirte van Daalen uit. Van Daalen is beleidsmedewerker duurzaam bouwen in Leiden. Zij zorgt dat dubo op ieders agenda komt.

Kwaliteit
Duurzaam bouwen begon eind jaren '70 met energiebesparende maatregelen in de bouw zoals dubbele beglazing, isolatie van muren, daken en andere bouwdelen. Vanaf dat moment is duurzaam bouwen een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Het begrip 'duurzaam bouwen' is door het ministerie van VROM begin jaren negentig geïntroduceerd om de schade aan het milieu te beperken, de kwaliteit van het bouwen te verhogen en de duurzaamheid van de te gebruiken materialen te waarborgen.
Donderdag 8 november is de Nationale Dubo Dag, een landelijke manifestatie over duurzaam bouwen voor iedereen die betrokken is bij de inrichting van de gebouwde omgeving. 'De professionals op dit gebied ontmoeten elkaar hier. Ideeën worden uitgewisseld. Het leidt tot extra aandacht voor dubo in de eigen omgeving', aldus Mirte van Daalen.

Scherpe richtlijnen
Aanvankelijk was duurzaam bouwen vooral op woningbouw gericht. Na een paar jaar kwamen daar de wegenbouw en de bouw van scholen en bedrijven, de zogenaamde utiliteitsbouw, bij. Op dit gebied was Leiden de eerste gemeente in Nederland die zich inschreef in het zogeheten DuBo-register. Op deze lijst staan architecten, aannemers en gemeenten die zich willen houden aan scherpe richtlijnen voor duurzaam bouwen. Van Daalen: 'De gemeente heeft de lat voor zichzelf hoger gelegd dan het landelijke niveau.' Dit 'Leids Plusniveau' stelt dat in iedere nieuwbouwwoning tenminste drieduizend gulden aan dubomaatregelen wordt besteed. Dat is duizend gulden hoger dan het nationale pakket. 'Bij toekomstige nieuwbouwwijken als Roomburg wordt dan ook alles uit de kast gehaald', vertelt Mirte van Daalen. Ze noemt: energiezuinige woningen, serres, zonnepanelen, zonneboilers, zeer goede isolatie, waterbesparende douchekop en toilet, milieuvriendelijke bouwmaterialen (geen PVC maar PP, zo min mogelijk PUR-schuim, alleen FSC-gekeurd hout) en een gezond binnenmilieu, goede geluidsisolatie en goede ventilatie. 'Een hele lijst, maar er zijn ook zoveel mogelijkheden', aldus Van Daalen.

Riool afwezig
Roomburg zal voor dubo een heel groot project zijn. Maar ook kleine projecten krijgen de aandacht. Bij de verbouwing en uitbreiding van Kinderboerderij Merenwijk, waarbij najaar 2002 de eerste schop de grond in gaat, is duurzaam bouwen het uitgangspunt van de gemeente. 'Voor ons is belangrijk dat het functioneel én zichtbaar is', stelt Frits van der Sluis, chef natuur- en milieueducatie van de gemeente. 'De nieuwe hooischuur die we gaan bouwen, komt op een plek waar nog geen riool is. Daar zouden composttoiletten een ideale oplossing zijn. Je hebt geen afvoer nodig en het betekent daarnaast minder afval.' De kinderboerderij wil zoveel mogelijk verschillende aspecten van duurzaam bouwen toepassen. Van der Sluis. 'Zo krijgt de nieuwe varkensstal mogelijk een grasdak, en kun je denken aan regenwateropvang voor het reinigen van de stallen en zonnecollectoren op de varkensstal en het beheerdersgebouw. Maar vooral zichtbare dingen, zodat je de bezoekers kunt laten zien hoe het werkt', zegt Frits van der Sluis. 'Want het blijft educatie, hè.'

Bij de verbouwing en uitbreiding van Kinderboerderij Merenwijk, waarbij najaar 2002 de eerste schop de grond in gaat, is duurzaam bouwen het uitgangspunt. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie