Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haarlem en Zaanstad werken samen in fotografieproject

Datum nieuwsfeit: 03-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Haarlem en Zaanstad werken samen in fotografieproject

Een bijzonder initiatief van de gemeenten Zaanstad en Haarlem. Het Zaans Museum en het Spaarnestad Fotoarchief vormen van 3 november 2001 tot en met 20 januari 2002 het toneel voor een uniek internationaal fotografieproject: Les Intérieurs du Monde. Veertien fotografen zijn in opdracht van Haarlem en Zaanstad de boer op gegaan om foto's te maken van het interieur als weerslag van een maatschappij en haar bewoners.

De fotografen komen uit vijf verschillende landen. Behalve uiteraard Nederland, zijn ook de zustersteden van beide gemeenten in Frankrijk, Duitsland, Turkije en Zimbabwe bij het project betrokken. Dezelfde expositie is daarom ook te zien in Zwickau en Osnabrück (Duitsland), Kaman (Turkije), Angers (Frankrijk) en Mutare (Zimbabwe). De tentoonstelling is vanaf 5 november te zien in Angers en vanaf 8 december in Osnabrück.

Interieur als thema

Het thema van het fotografieproject is 'het interieur'. Iedere fotograaf werd aan één van de vijf steden toegewezen. Zij kregen de opdracht foto's te maken met het uitgangspunt 'het interieur als weerslag van een maatschappij en haar bewoners'. De verschillen in de persoonlijke uitwerking door de fotografen heeft een afwisselend resultaat opgeleverd. Sommige fotografen zijn heel direct en registrerend aan de slag gegaan en legden de interieurs vast in overzichtsbeelden of in details. Anderen hebben meer gekozen voor foto's waarin alleen subtiele verwijzingen een verband met het thema verraden. Soms is de aanwezigheid van mensen opvallend; in andere interieurs vormen alleen de spullen een afdruk van menselijke activiteit.

Samenwerking

Het initiatief voor het project lag oorspronkelijk bij de gemeente Zaanstad. Provincie Noord-Holland verleende financiële steun onder de voorwaarde dat het project grootschaliger zou worden opgezet. Op deze manier ontstond de samenwerking met de gemeente Haarlem. De beide gemeenten vergrootten de schaal nog verder door ook hun zustersteden bij het project te betrekken.

De internationale fotografietentoonstelling Les Intérieurs du Monde is nog tot en met zondag 20 januari 2002 te zien in Spaarnestad Fotoarchief, Groot Heiligland 47 geopend. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u bellen met Tamara Sterman, telefoon 023 - 518 5159. De expositie is ook te zien in het Zaans Museum, Schansend 7 in Zaandam (naast de Zaanse Schans). De openingstijden hiervan zijn dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Bel voor meer informatie met Fokelien Renckens 075 - 616 2862.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie