Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenorganisaties stappen uit overleg met NS

Datum nieuwsfeit: 03-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

Consumentenorganisaties stappen uit overleg met NS

De Consumentenbond, ANWB en Rover zijn uit het overleg gestapt met de Nederlandse Spoorwegen en het Stads- en Streekvervoer over nieuwe algemene voorwaarden. De drie consumentenorganisaties zijn het niet eens met de openbaar vervoerbedrijven, die alle aansprakelijkheid voor vertragingen en uitgevallen treinen en bussen afwijzen. Consumentenbond, ANWB en Rover dringen er nu bij de politiek opnieuw op aan om de wet aan te passen.

Volgens een verouderd wetsartikel uit het Burgerlijk Wetboek zijn de vervoerders niet aansprakelijk voor schade door vertragingen of afwijkingen van de dienstregeling. De consumentenorganisaties vinden dat artikel niet meer houdbaar, zowel juridisch als gezien de nieuwe marktverhoudingen in het openbaar vervoer. De vervoerders hebben zelf invloed op hun prestaties, terwijl de consument daarop uiteraard geen enkele invloed heeft maar wel als enige de dupe is van vertragingen en uitgevallen treinen en bussen (in ieder geval zolang de bedrijven de aansprakelijkheid blijven afwijzen).

In het overleg over nieuwe algemene voorwaarden voor het hele openbaar vervoer, blijkt dat de vervoerders niet bereid zijn om vooruitlopend op een aanpassing van de wet op dit punt, mee te werken aan een regeling van de aansprakelijkheid. Die regeling zou moeten inhouden dat de NS niet alleen een deel van de prijs van het treinkaartje moet teruggeven bij vertragingen, maar dat ook een schadevergoeding wordt uitgekeerd bij meerdere korte vertragingen, bij een vermindering van het aanbod aan treinen en bij gevolgschade door vertragingen en uitgevallen treinen (bijvoorbeeld de kosten voor een taxi, een huurauto of een overnachting). Hetzelfde zou volgens de consumentenorganisaties moeten gelden voor het stads- en streekvervoer.

De impasse in het overleg over de vervoersvoorwaarden toont de noodzaak aan om de wet met spoed te veranderen. Consumentenbond, ANWB en Rover vragen de Tweede Kamer daarom om haast te maken met het aanpassen van het Burgerlijk Wetboek.

Amersfoort, 3 november 2001

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie