Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minimum loon in Nederland één van de hoogste in de wereld

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

WILLIAM M. MERCER

Persbericht - Wereldwijd onderzoek William M. Mercer toont gro

Publicatie embargo maandag 5 november 00.01 uur

WERELDWIJD ONDERZOEK WILLIAM M. MERCER TOONT GROTE VARIATIES IN

REGELGEVING ARBEIDSVOORWAARDEN


- Minimum loon in Nederland één van de hoogste in de wereld met 7.35 euro per uur. Wereldwijd variëren minimum lonen van 0.07 euro per uur in Rusland tot 9.67 euro in Luxemburg;

- Arbeidsuren - De wettelijk maximale werkweek in Nederland is met 45 uur bovengemiddeld hoog. Het gemiddelde in Europa is 40 uur en in Frankrijk 35 uur;

- Grote verschillen in opzegtermijnen: Nederland met 1 maand ruim onder het gemiddelde,2 weken in Verenigd Koninkrijk en 3 maanden in Denemarken.

Dit onderzoek, uitgevoerd door William M. Mercer, is onderdeel van een wereldwijd onderzoek naar arbeidsvoorwaarden in 56 landen. De resultaten zijn gebundeld in het rapport 'Worldwide Benefit and Employment Guidelines 2001/2002'. Het onderzoek vergelijkt onder andere de minimum lonen, de arbeidstijden en de opzegtermijnen.

MINIMUM LONEN

In Europa heeft Luxemburg het hoogste minimum loon met 9.67 euro per uur, gevolgd door Nederland met 7.35 euro en België met 6.85 euro. Portugal en Spanje kennen het laagste niveau met respectievelijk 2.09 euro en 1.80 euro(zie bijlage).

Oost-Europese landen hebben substantieel lagere lonen dan West-Europese landen. Het gemiddelde minimumloon in West-Europa is 5.65 euro en in Oost-Europa 57 eurocent. Het wettelijk minimum loon in Rusland is met slechts 7 eurocent nog steeds aanzienlijk lager dan in de rest van Oost-Europa, ondanks verhogingen in januari en juli 2001.

In Amerika is het minimum loon 5.68 euro, net boven het gemiddelde in West-Europa. Japan doet hier met 5.57 euro per uur niet voor onder. Daarentegen kunnen arbeiders in Vietnam slechts 22 eurocent per uur tegemoet zien.

ARBEIDSTIJD

Nederland kent een wettelijk maximum van 45 arbeidsuren per week. Dit maximum is hoog in vergelijking met de rest van de Europese landen, maar het werkelijk gemiddeld aantal uren van 38 houdt gelijke tred met het gemiddelde binnen Europa. De meerderheid van Europese landen kent een wettelijk bepaald maximum aantal uren van 40 per week. Alleen Groot-Brittannië, Denemarken en Ierland houden vast aan een maximum van 48 uur per week. Daarentegen introduceerde Frankrijk een nieuwe 35 uur limiet, veruit de laagste binnen Europa.

Buiten Europa is, in de meerderheid van de onderzochte landen, het wettelijk maximum bepaald van tussen de 40 en 48 uur. Amerika is één van de weinige landen die geen wettelijk maximum kent, hoewel een 40-urige werkweek gebruikelijk is.

OPZEGTERMIJN

Nederland blijft met een gemiddelde opzegtermijn van vier weken ruim onder het Europese gemiddelde van twee maanden. Denemarken en België kennen met drie maanden de langste termijn. Groot-Brittannië, Spanje en Ierland hebben met twee weken veruit de kortste termijn.

Einde Persbericht

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie