Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Venlo

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Limburg-Noord
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Venlo 5-11-2001
Mediabericht 5 november (12.00 uur)

Politie trekt de touwtjes aan in Weert Herstel normen en waarden in projectvorm WEERT - De politie van de basiseenheid Weert-Zuid heeft de strijd aangebonden met de normvervaging op voor publiek toegankelijke plaatsen. Hierbij wordt gelet op de naleving van regels en wetten die het gebruik van de openbare ruimten plezieriger voor iedereen maakt. Denk aan veiligheid en leefbaarheid in het verkeer, in winkelgebieden en woonwijken, maar ook op speelterreinen. Uit een door de gemeente gehouden veiligheidsonderzoek onder burgers in Weert blijkt dat er behoefte is aan een politiekorps dat meer verbaliserend optreedt. Niet alleen preventief maar ook repressief handelen in die gevallen waarin mensen duidelijk fout bezig zijn, was de boodschap. Inwoners van Weert vinden het noodzakelijk dat er signalen gaan naar weggebruikers, maar ook bewoners, die de regelgeving en wetten aan hun laars lappen en geen rekening houden met anderen. Om die reden is door de basiseenheid Weert-Zuid het project Weert Bekeerd in het leven geroepen. Uniform bekeuringenbeleid Met het project willen de politiemensen van de basiseenheid een halt toeroepen aan alle vormen van overlast in de zogenaamde publieke ruimten. Zij hebben hierbij ook de hulp van bureau Stadstoezicht van de gemeente ingeroepen. Met speciale projectdagen wordt extra aandacht besteed aan de actie, maar de nadruk van het optreden ligt op de koopavonden en de zaterdagavond als uitgaansavond.

De coördinatoren van de actie hebben een lijst van overtredingen samengesteld. Elke politieagent van de basiseenheid heeft zon overtredingenlijstje gekregen en hanteert hetzelfde bekeuringenbeleid tijdens de actiedagen, maar ook tijdens hun dagelijks werk. Daarnaast blijven de agenten uiteraard ook andere overtredingen in het oog houden. Sancties De overtredingen die tijdens de actie aandacht krijgen, zijn legio. Er wordt gelet op het rijden door fietsers en bromfietsers in het voetgangersgebied en het voeren van hun verlichting, Bij brom- en snorfietsers zal de verzekering, helm en het certificaat worden gecheckt. Bij automobilisten wordt aandacht besteed aan hun rijgedrag, autogordels, het parkeren en de verlichting. Het gedrag van weggebruikers bij verkeerslichten en overweglichten wordt onder de loep genomen. Ook de horeca en het uitgaanspubliek ontkomt niet aan sancties in het kader van het project. Sluitingsuren zullen worden gecontroleerd, op hinderlijk gedrag als wildplassen en openbare dronkenschap wordt gereageerd en het weggooien van afval wordt scherp in het oog gehouden. Overtreders die bij het optreden van de agenten hun ongenoegen uiten door de politiemensen te beledigen, worden bestraft met een proces-verbaal waar geen vast bedrag voor staat, maar waarvan de officier van justitie de boete bepaalt. Verschillende disciplines Verschillende disciplines van het korps Limburg-Noord zetten zich op de projectdagen in. Naast de politiemensen van de basiseenheid werkt de stagegroep van de politie mee. Ook de leden van het Mobiel Jeugdteam van de politieregio Limburg-Noord, Vrijwillige politiemensen en leden van de Koninklijke Marechaussee hebben hun toezegging gedaan. Daarnaast is bureau Stadstoezicht van de gemeente Weert bij de acties betrokken. Ervaring leert inmiddels dat tijdens een projectavond tenminste honderd bekeuringen worden uitgeschreven.

Lijst van overtredingen project Weert bekeerd Verlichting: Fiets rijden zonder voor- of achterlicht 30,= rijden zonder voor- en achterlicht 50,= Bromfiets rijden zonder verlichting binnen bebouwde kom 50,= rijden zonder verlichting buiten bebouwde kom 70,= Autos onterecht mistlichten voeren 120,= Autogordels: Voorin, bestuurder / passagier 90,= Achterin 90,= Rood licht: Auto / motor 180,= Bromfiets 70,= Fiets 50,= Overweglichten: Auto/motor niet stoppen voor overweglicht 180,= Bromfiets 70,= Fiets 50,= Bromfietsen: Geen helm bestuurder / passagier 90,= Gele / oranje plaat ten onrechte voeren 120,= Certificaat niet in bezit van 120,= Berijden promenade: Bromfiets 70,= Fiets 50,= Parkeren: Invaliden-parkeerplaats zonder invalidenkaart 140,= Grote voertuigen 2.10 m hoog of 6 m lang 90,= Autos / motoren: Asociaal rijgedrag overschrijden doorgetrokken streep 240,= Rijden op verdrijvingsvlak 240,= Andere richting volgen dan voorsorteervak 180,= Niet voldoende afstand houden 280,= Verkeersbrigadier: Autos / motoren niet opvolgen stopteken 180,= Bromfiets 70,= Fiets 50,= Onnodig geluid: Motorvoertuig 180,= Woonomgeving audio-/visuele app. 150,= Afval weggooien: Kleine overtreding bijv. papier weggooien 100,= Grote overtreding bijv. asbak / vuilniszak 490,= Horeca sluitingstijden 250,= Hinderlijk gedrag: Wildplassen 100,= Openbare dronkenschap p.m. Ophouden in portieken of bij station 90,=

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie