Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwegein:Referendumverzoek binnenstadplan niet ingewilligd

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Nieuwegein
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Referendumverzoek inzake Binnenstadplannen niet ingewilligd Dinsdag 16 oktober hebben enkele inwoners van Nieuwegein handtekeningenlijsten ingediend ter ondersteuning van het verzoek om een referendum te houden over de voorgenomen raadsbesluiten inzake de Binnenstad. Deze handtekeningen vormen een zogeheten ´inleidend referendumverzoek´.
Op grond van de Nieuwegeinse referendumverordening moet het college van burge-meester en wethouders bij een inleidend referendumverzoek controleren of er vol-doende geldige handtekeningen zijn gezet en of er sprake is van een onderwerp waarover volgens de verordening een referendum kan of mag worden gehouden. Bij steekproefsgewijze controle van de handtekeningen is nu gebleken dat er voldoende geldige handtekeningen (ca. 780) waren voor een inleidend verzoek.

De raad heeft op 19 oktober echter reeds ingestemd met het Integraal Ontwikke-lingsplan Binnenstad (IOB). Daaraan voorafgaand had de raad besloten dat het inlei-dend referendumverzoek de bespreking van, en de besluitvorming over de IOB-voorstellen niet in de weg stond. Het college heeft tijdens deze vergadering gemeld dat het er op het eerste gezicht naar uitziet dat het referendumverzoek niet voldoet aan de referendumverordening, omdat het betreffende besluit over het IOB zijn grondslag vindt in een eerder door de raad genomen besluit (het Masterplan Binnen-stad 2010), waarover reeds een referendum is gehouden.

Het college stelt nu vast dat er op dit moment geen sprake meer is van een te nemen raadsbesluit, zoals de verordening eist, maar van een genomen raadsbesluit.
Het college weigert dan ook om de verzoekers in de gelegenheid te stellen tot het doen van een definitief referendumverzoek. De organisatoren van het verzoek zijn over dit besluit geïnformeerd, evenals de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Zaken (ABZ) op 31 oktober.


---

Invoerdatum 5-11-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie