Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA-leider Jan Peter Balkenende: Fatsoen moet je gewoon doen

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA-leider Jan Peter Balkenende : Fatsoen moet je gewoon doen

De nieuwe kandidaat-lijsttrekker van het CDA Jan Peter Balkenende heeft zijn zijn eerste speech voor het CDA-Congres in Utrecht benut om de eigenheid van het CDA-gedachtegoed te benadrukken. Centraal daarbij stonden de begrippen 'betrokken en betrouwbaar' in relatie tot het deze week gepresenteerde verkiezingsprogramma "Betrokken samenleving, betrouwbare overheid". "Christen-democratische politiek wil mensen uitdagen. We nemen geen genoegen met een onverschillige houding of vrijblijvendheid. We doen een appèl op mensen om zich in te zetten voor de samenleving, om te werken aan een betrokken samenleving", aldus Balkenende.

Vanuit die stelling vraagt de CDA-leider aandacht voor een kritische zelfreflectie op 'ons normbewustzijn'. Tolerantie is naar zijn mening teveel verworden tot vrijblijvendheid. "Alles kan en alles wordt getolereerd in de publieke ruimte, zo lijkt het wel. Het is onbegrijpelijk dat iedereen zich bijvoorbeeld irriteert aan de bekende voeten op de bank in de trein en het niet opstaan voor oudere mensen, en het toch gewoon gebeurt. (..) Rekening houden met elkaar, elkaars eigendom en elkaar aanspreken, moet weer normaal worden. Fatsoen moet weer op de agenda van de politieke en de samenleving komen. Fatsoen moet je gewoon doen."

ESF
Naar de mening van Balkenende vraagt dat ook om een overheid "die met dezelfde maat gemeten wordt, als die ze oplegt": "De belastingdienst vraagt terecht van ons om onze inkomsten, uitgaven en aftrekposten via bonnetjes te verantwoorden. Maar dan mogen we ook verwachten dat de overheid zelf haar eigen uitgaven goed verantwoordt middels bonnetjes. Een claim om 450 miljoen aan Europees subsidiegeld terug te betalen, omdat de uitgaven niet meer verantwoord kunnen worden, kan dan niet schouderophalend afgedaan worden. Er schijnen twee werkelijkheden te zijn: de Nederlandse dat er niks mis, en de Brusselse die genoeg grond ziet om bedragen terug te eisen. En dat op basis van dezelfde gegevens!"

Steun acties VS
Verder sprak Balkenende onomwonden de blijvende steun van de christen-democraten voor de Verenigde Staten uit. "Je kunt geen strijd voeren en tegelijkertijd iedere dag een nieuwe afweging willen maken. Juist de onzekerheid die ook ons na 11 september heeft overvallen, moet ons nu standvastig maken", stelt de CDA-leider.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie