Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord op kamervraag over deelname USA in Haags Straf Hof

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=422836


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG directie Westelijk Halfrond afdeling Noord Amerika Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 5 november 2001 Auteur Hedwig M. Verhagen
Kenmerk DWH-NM/193.01 Telefoon +31 (70) 348 5291
Blad /3 Fax +31 (70) 348 5472
Bijlage(n) 1 E-mail dwh-(nm@minbuza.nl)
Betreft Kamervragen Hoekema en Van Oven
C.c.
Zeer geachte Voorzitter,

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Hoekema en Van Oven over de Amerikaanse positie met betrekking tot het Internationale Straf Hof.

Vraag 1

---

Verwacht u ná de gebeurtenissen van 11 september een discussie in de VS over de voor-en nadelen van het partij worden bij het Internationale Straf Hof op grond van de overweging dat de berechting van grootschalige terroristische activiteiten bij het Hof kan worden aangebracht als misdrijf tegen de menselijkheid?

Antwoord

---

Tijdens de onderhandelingen over het ICC-statuut is de vraag of het ICC competentie voor daden van terrorisme zou dienen te krijgen uitdrukkelijk aan de orde geweest en negatief beantwoord. Het is denkbaar dat die vraag onder de huidige omstandigheden een ander antwoord zou krijgen. Gelet op de ontwikkeling die het internationaal recht op dit punt doormaakt, is thans niet goed te beantwoorden of daarvoor een expliciete uitbreiding van het statuut benodigd is - zoals tijdens de onderhandelingen werd aangenomen - of dat bepaalde daden van terrorisme reeds gedekt zijn door de definitie van misdrijven tegen de menselijkheid.

De discussies in de VS over de merites van het Strafhof in het algemeen en over Amerikaanse toetreding in het bijzonder hebben tot op heden tot een overwegend negatieve stellingname geleid van zowel administratie als Congres. Hoe deze discussies zich uiteindelijk zullen ontwikkelen en of en hoe daarbij de gebeurtenissen van 11 september zullen worden meegenomen, valt vooralsnog niet te voorspellen.

Vraag 2

---

Ziet u kans c.q. aanleiding om in de contacten met de VS deze invalshoek in discussie te brengen?

Antwoord

---

De Nederlandse inzet inzake de totstandkoming van het Internationaal Strafhof en de noodzaak de VS bij dat proces zo veel mogelijk te betrekken, is bekend.

Vraag 3

---

Denkt u dat een dergelijke discussie effect zal hebben op de inmiddels in het Amerikaanse Congres aanhangig gemaakte wetgeving (American Service Members Protection Act) die onder meer bepaalt dat op last van het Hof gevangen genomen Amerikaanse militairen mogen worden bevrijd? En, zo ja, in welke zin?

Antwoord

---

Senator Helms trachtte recent de 'American Service Members Protection Act' (ASPA) aanvaard te krijgen. Het voorstel werd echter op 2 oktober op procedurele gronden door de Senaat afgewezen.

Kenmerk
Blad /3
International Herald Tribune 17 augustus jl.

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie