Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: nog betere analyse voor dopingmonsters

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Nog betere analyse voor dopingmonsters

Als chemici op zoek zijn naar dopingsporen in bloed- of urinemonsters, gebruiken ze methoden die gebaseerd zijn op de chemische eigenschappen van die ene verbinding die ze zoeken. Voordat de eigenlijke analyse begint, dienen andere (storende) verbindingen zoveel mogelijk uit het monster verwijderd te worden. Dat geldt zeker voor bloed- en urinemonsters, want die bevatten vaak eiwitten en andere verbindingen waardoor de apparatuur verstopt kan raken. Voorbewerking heeft ook als doel de concentratie van de gezochte stof te verhogen, zodat die makkelijker is aan te tonen. Voorbewerking van het monster vindt meestal plaats door middel van extractie. De meest gebruikte techniek tot nu toe is vloeistof-vloeistof extractie, waarbij bijvoorbeeld urine wordt geschud met een niet-mengbare vloeistof waarin de te onderzoeken stof oplost. De andere verbindingen blijven dan achter in de urine.

Om tijd - en het milieu - te sparen werd tien jaar geleden vaste-fase micro-extractie (SPME) geïntroduceerd: minuscule dipsticks of fibers met een coating die de gezochte verbinding absorbeert of adsorbeert. Een voordeel van deze techniek is dat ze direct te koppelen is aan geautomatiseerde meetapparatuur. Emile Koster heeft onderzocht of en hoe SPME voor biologische monsters geschikt is te maken. Ondermeer testte hij een SPME methode die is toegespitst op amfetamine. Met deze methode kunnen zeer kleine hoeveelheden amfetamine in urine worden aangetoond, zodat de dopingcontrole nog verder kan worden aangescherpt. Ook onderzocht hij een coating die het omstreden groeihormoon Clenbuterol uit koeienurine kan extraheren./JS

Emile Koster (Ootmarsum, 1969) studeerde scheikunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Farmaceutische Analyse van de RUG. Koster werkt tegenwoordig bij Spark Holland bv als research chemicus.

Datum en tijd

maandag 5 november 2001, 14.15 uur

Promovendus

E.H.M. Koster, tel. (0591)63 17 00, e-mail: (Emile.koster@Spark.nl) (werk)

Proefschrift

Solid-phase microextraction in bioanalysis

Promotor

prof.dr. G.J. de Jong

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie